Take a Leaf Out of my Book – 2005

En bokslukares journal

Här hittar ni en kort beskrivning av handlingen i, samt min åsikt om de böcker jag läser. Om titeln står på engelska här har jag läst boken på engelska. Inläggen skrevs ursprungligen 2005 i min blogg på Passagen och har inte uppdaterats vad gäller författarnas utgivning sedan dess.

Cut and Run
av Ridley Pearson

Roland Larson jobbar inom rättsväsendet, med vittnesbeskydd. För sex år sedan var han ansvarig för att skydda Hope Stevens vars vittnesmål var nödvändigt för att sätta dit högt uppsatta medlemmar av brottsfamiljen Romero. Roland och Hope blir förälskade, men innan Roland kunnat besluta sig för om deras kärlek är värd att lämna allt för är hon gömd från honom i sin nya identitet.

Nu har forskaren som krypterat databasen över samtliga som fått vittnesbeskydd försvunnit och allt tyder på att han hjälper Romerofamiljen att få tillgång till listan. Över sjutusen personers liv är i fara om Romeros lyckas auktionera ut listan till någon maffiafamilj. Hopes senaste identitet och adress är redan avslöjad och Romerofamiljen har skickat en lönnmördare efter henne. Roland måste hitta henne först, både för att rädda henne och för att hitta en länk till Romerofamiljen som befinner sig på okänd ort för att auktionera ut listan.

Den här boken har alla element som skulle kunna göra den till en spännande Hollywoodfilm; kärlek med förhinder, några sexscener, hemligheter, läckor och förrädare inom rättsväsendet så att man inte vet vem man kan lita på, barn och kvinnor i fara, farliga situationer och en dramatisk slutuppgörelse. Som bok är den också välskriven och svår att lägga ifrån sig före sista sidan.

Handlingen utspelar sig framförallt i S:t Louis, men via andra platser i USA hamnar vi till slut i Seattle där en karaktär från Pearsons serie från samma stad dyker upp. Men trots det lyckade receptet på denna bok måste jag ändå säga att jag föredrar den serien; framförallt på grund av komplexiteten och utvecklingen av de återkommande karaktärerna och deras relationer. Det är dock bara den första boken i den serien har översatts till svenska.

I Seattle-serien ingår, i kronologisk ordning:

Originaltitel Svensk titel
Undercurrents Underströmmar (Bra Böcker/Mysterious Press)
The Angel Maker Ännu ej publicerad på svenska
No Witnesses Ännu ej publicerad på svenska
Beyond Recognition Ännu ej publicerad på svenska
The Pied Piper Ännu ej publicerad på svenska
The First Victim Ännu ej publicerad på svenska
Middle of Nowhere Ännu ej publicerad på svenska
The Art of Deception Ännu ej publicerad på svenska
The Body of David Hayes Ännu ej publicerad på svenska

Ridley Pearson har också skrivit, i kronologisk ordning:

Originaltitel Svensk titel
Never Look Back Ännu ej publicerad på svenska
Blood of the Albatross Ännu ej publicerad på svenska
Hidden Charges Ännu ej publicerad på svenska
Probable Cause Sannolika skäl (Bra Böcker/Mysterious Press)
Hard Fall Ännu ej publicerad på svenska
Chain of Evidence Ännu ej publicerad på svenska
Paralell Lies Ännu ej publicerad på svenska
Cut and Run Ännu ej publicerad på svenska

Dark End of the Street
av Ace Atkins

Dark End of the Street är också titeln på en blues låt och blues är ett viktigt och återkommande tema i Ace Atkins böcker om Nick Travers. Nick Travers är professor i musik historia vid Tulane Universitetet i Louisiana. Han forskar framförallt om blues och det är den forskningen som tar honom till bland annat Memphis och Chicago i jakten på försvunna artister eller sånger. Och eftersom droger och pengar alltid varit nära sammankopplat med musikindustrin är Nicks intressen ibland i konflikt med ohederliga människor av olika slag.

Nick Travers förlorade sina föräldrar tidigt och togs då om hand av JoJo och Loretta Jackson och växte praktiskt taget upp i deras bar i New Orleans. Han spelade också professionell amerikansk fotboll ett tag och har fortfarande vänner från den tiden som han kan vända sig till för hjälp i svåra situationer.

I den här, den tredje boken om Nick Travers, ber Loretta Nick att försöka hitta hennes bror, Clyde James. I boken är det Clyde James som gjorde Dark End of the Street till en hit. Han var en legendarisk sångare, men försvann i slutet av sextiotalet efter att hans fru och en bandmedlem mördats. Nick beger sig till Memphis för att leta efter Clyde, men han är inte den enda som letar efter honom och snart hittar han anknytningar till korrumperade politiker, casino pengar och Dixie maffian. Hans svårigheter blir inte bara att hitta Clyde utan också att undkomma den välsvarvade blondin och den Elvisfanatiker som är hyrda att mörda honom.

Det är lätt att tycka om Nick Travers; han är en mångdimensionell och intressant karaktär med någon slags grundläggande godhet och charm som gör att man står på hans sida genom allt. Trots det har jag lite svårt för den här boken. Intrigen är komplicerad och de karaktärer man bryr sig om hamnar i tillräckligt många riskfyllda situationer för att man inte vill lägga boken ifrån sig innan man vet vad allting handlar om. Men de många utläggningarna om blues och soul stör tempot i boken. Åtminstone för mig. Dessutom känns (igen) den allom förekommande korruptionen och snabba benägenheten att ta till våld och vapen lite för verklighetsfrämmande för mig.

Jag har dock tidigare läst en annan av Ace Atkins böcker; ‘Leavin’ Trunk Blues’ och då kände jag bara att jag ville läsa mer av Atkins. Kanske är det bara otur att jag råkat läsa flera liknande böcker för nära inpå varandra och att jag skulle vara helt nöjd med den här boken om den kommit efter andra typer av böcker.

I den här serien ingår, i kronologisk ordning:

Crossroad Blues
Leavin’ Trunk Blues
Dark End of the Street
Dirty South

(Jag hittar ingen svensk översättning av någon av dessa böcker.)

Deal Breaker
av Harlan Coben

Den här boken känns väldigt amerikansk. Den utspelar sig i New York, NY och inkluderar korruption och organiserad brottslighet av en typ som iallafall jag känner mig långt ifrån här i Sverige. Huvudpersonen Myron Bolitar var själv en lovande basketstjärna, en knäskada fick honom att satsa på att läsa juridik och nu försöker han etablera sig som agent för sportstjärnor. Det är genom sina klienter som han tvingas agera som privatdetektiv och ”tuff kille”. Trots det, och trots att han är i 30-årsåldern bor han fortfarande i sina föräldrars källare.

Myron har en ”side-kick” också; en gammal kompis från skoltiden, Windsor Horne Lockwood III. Win kommer från pengar och ser ut som en modern Röda Nejlikan – lite för välkammad och välklädd. Men både Win och Myron har jobbat som hemliga agenter för FBI och kan både skjuta och slåss. Myron hyr lokal av Win, och Win sköter Myrons klienters investeringar. Myron har också en assistent, Esperanza som är liten och kurvig, men en före detta professionell brottare.

I den här, första boken om Myron Bolitar, är han på väg att få sitt stora genombrott som agent genom klienten Christian Steele. Steele är en gudabenådad quarterback i amerikansk fotboll som står inför att lämna collegeligan och börja spela professionellt. Myron är mitt i tuffa förhandlingar om Steeles kontrakt när Steele får en porrtidning tillsänd sig. Porrtidningen innehåller en telefonsex annons med foto av Steeles flickvän.

Steeles flickvän Kathy Culver försvann 18 månader tidigare, det enda spåret efter henne ett par sönderrivna underbyxor. Alla hade accepterat att hon antagligen var försvunnen för att hon var död, men nu kanske man måste tänka om. Kathys pappa rånmördades bara någon vecka tidigare. Myron måste gräva i familjen Culvers hemligheter, trots att Kathys syster Jessica är hans före detta flickvän, liksom ge sig in i porrbranschen för att se till att Steele inte ska kunna utpressas till att gå med på ett dåligt kontrakt.

Det här är en underhållande och välskriven bok. Väldigt mycket i den traditionella, amerikanska, tuffa privatdeckarstilen; relativt komplicerad och alls inte ointressant intrig med oväntad lösning, men också mycket fysiskt våld och pistolskjutande. Jag har läst några andra Harlan Coben romaner och jag tvekar aldrig att rekommendera hans böcker till de som vill ha en spännande läsning som man inte vill lägga ifrån sig, men inget som berör en för starkt, gör en orolig över tillståndet hos företeelser i ens egen närhet. Coben lyckas också, åtminstone på engelska och i den här Myron Bolitar boken, få till den där snabba, skarpa, lite vitsiga tuffa killar dialogen som får en att dra på smilbanden mitt i allt våld.

I den här serien ingår, i kronologisk ordning:

Originaltitel Svensk titel
Deal Breaker Ännu ej publicerad på svenska
Drop Shot Ännu ej publicerad på svenska
Fade Away Ännu ej publicerad på svenska
Back Spin Ännu ej publicerad på svenska
One False Move Ännu ej publicerad på svenska
The Final Detail Ännu ej publicerad på svenska
Darkest Fear Ännu ej publicerad på svenska

Harlan Coben har också skrivit, i kronologisk ordning:

Originaltitel Svensk titel
Play Dead Döda skvallrar inte (Richter)
Miracle Cure Ännu ej publicerad på svenska
Tell No One Berätta inte för någon (Forum/Månpocket)
Gone For Good Borta för alltid (Forum/Månpocket)
No Second Chance Ingen andra chans (Forum/Månpocket)
Just One Look Ännu ej publicerad på svenska

California Fire & Life
av Don Winslow

Jack Wade växer upp i Kalifornien där hans far lär honom både att surfa och att bygga fastigheter. Men Jack vill något annat med sitt liv och börjar jobba inom det lokala polisväsendet (sheriff’s department). För att komma vidare ansöker han till utbildningen för mordbrandsutredare.

Det är en tuff utbildning, och många faller ifrån, men Jack älskar det och får toppbetyg i alla delmoment och träder i tjänst med utsikter om en strålande framtid. Men så begår han misstaget att tro att ändamålet helgar medlen. I ambitionen att skydda ett vittne till en mordbrännares identitet planterar han bevis och ljuger i rätten. Hans partner sviker honom och han blir avskedad.

12 år senare är Jack fortfarande mordbrandsutredare, men nu för försäkringsbolaget California Fire and Life Mutual. Den unga, vackra Pamela Vale och hennes hus har brunnit ned, och redan samma morgon har hennes man lagt in om utbetalning av hennes livförsäkring samt husets hemförsäkring. Försäkringsbeloppen är stora och det är Jacks jobb att utreda om de ska betalas ut eller ej. Polisens brandutredare har bedömt branden och Pamelas död som olyckshändelser, men Jack ser tecken på något annat. När fallet sedan visar sig ha en personlig anknytning till Jack måste han inte bara kämpa mot korruption och den ryska maffian för att hitta rättvisa för Pamela, han måste också kämpa för att hålla sig vid liv.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Den har en mycket omväxlande stil; korta kapitel som bäst kan beskrivas som filosofiska betraktelser växlat med längre kapitel, några i nutid med mycket dialog och några i form av tillbakablickar som målar upp bakgrundshistorier för de olika karaktärerna. Dessutom är språket väl valt och, som jag upplever det, anpassat för att ge en Kalifornisk känsla. Det är fartfyllt, luftigt och ofta mer som talspråk än skriftspråk. Tillsammans med en mycket spännande historia gör det den här boken till en mycket lättläst bok.

Jag tyckte också mycket om karaktärerna i den här boken, och framförallt tyckte jag om Jack Wade. Han är ingen superhjälte utan mänsklig och begriplig. Han vill göra det rätta, bevara sin integritet, skydda sina medmänniskor och hitta kärlek. Det känns tråkigt att det inte, åtminstone inte i nuläget, finns några fler böcker med honom som huvudperson. Men jag tyckte lika mycket om Don Winslows novell i ”Men From Boys” så jag provar nog någon av hans andra böcker trots att Jack Wade inte är med.

Don Winslow har skrivit, i kronologisk ordning:

Om Neal Carey, privatdetektiv i New York, NY:
A Cool Breeze on the Underground (1991)
The Trail to Buddha’s Mirror (1992)
Way Down on the High Lonely (1993)
A Long Walk up the Water Slide (1994
While Drowning in the Desert (1996)

Övriga:
The Death and Life of Bobby Z (1997)
California Fire and Life (1999)
The Power of the Dog (2005)

(Jag hittar ingen svensk översättning av någon av dessa böcker.)

Red Tide
av G. M. Ford

Det pågår ett internationellt symposium om kemiska och biologiska vapen i Seattle. Ett ämne som blivit högaktuellt efter 9/11 och Irakkriget. Vissa forskare kämpar hårt för att få politikerna att ta hotet från dessa typer av vapen på allvar.

Meg Doughertys fotovernissage verkar vara en succé. Galleriägaren är mycket nöjd och förutspår att alla hennes verk kommer att vara sålda innan kvällen är slut.

Frank Corso både glädjs åt hennes framgång och roas av hur obekväm hon är med allt ståhej. Just som han övertygat henne att njuta av stunden medan den varar blir de uppmanade av polisen att lämna lokalen. Anledningen sägs vara ett giftutsläpp i närheten.

Corsos nyfikenhet är väckt och när allting tyder på att något mycket allvarligare än ett giftutsläpp skett kan inget hindra honom från att bege sig till händelsernas centrum för att ta reda på vad som verkligen hänt. Där får han inte bara se ett skrämmande scenario, han blir också sedd och misstänkt för att vara terrorist och delaktig i det som skett.

Det här är den fjärde boken jag läst om journalisten Frank Corso och hans vän fotografen Meg Dougherty. I en av böckerna beskrivs Corso likna Steven Segal till utseendet. Jag måste säga att böckerna om honom mer och mer börjar likna Steven Segal-, eller åtminstone Hollywoodfilmer. Här har vi en hjälte som är smartare än alla andra, som tål, som blir oförtjänt misstänkt av de goda, och får (massor av) stryk av och ändå triumferar över de onda.

Men det säger jag bara för att ge rätt förväntningar på böckerna. För läs dem för all del; de är välskrivna bladvändare, genomtänkta och komplicerade intriger som kräver läsarens uppmärksamhet, de erbjuder politiska och moraliska dilemman att brottas med likväl som rent mänskliga. Personligen tycker jag kanske att både Corso och Dougherty har fått för dramatiska karaktärsdrag och öden för att kännas riktigt verkliga, men visst är de intressanta.

I den här serien ingår, i kronologisk ordning:

Fury
Black River
A Blind Eye
Red Tide

(Jag hittar ingen svensk översättning av någon av dessa böcker.)

G. M. Ford har även skrivit en annan serie; om Leo Waterman, privatdetektiv i Seattle, som jag tänkte försöka leta rätt på.

Tijuana Straits
av Kem Nunn

Den här boken fokuserar på tre olika karaktärer. Alla tre är på sitt eget sätt märkta, eller till och med skadade av hur livet farit fram med dem. Sam Fahey lever i södra Kalifornien, nära den mexikanska gränsen. En gång var han en beundrar surfare, men efter att ha suttit i fängelse håller han sig nu för sig själv och försöker leva på det lilla livet lämnat honom. Fortfarande tar han dock till alkohol och droger för att orka med och undfly vardagen.

Magdalena föddes och blev föräldralös i Mexico, i de fattiga områdena av Tijuana. Hon togs sedan omhand av nunnor och gick i skola i Kalifornien. Hon kämpar hängivet för att förbättra hälsa och rättigheter för Mexicos fattiga. Ett av hennes mål är le maquilladoras; utlandsägda fabriker vid den mexikanska gränsen vilka förgiftar sina arbetare, luften och vattnet i floderna.

Armando Santoya är en mexikan som hamnat i Tijuana i jakten på ett bättre liv. Han och hans familj drabbas av en tragedi orsakad av just en av dessa fabriker. I Santoyas drogförgiftade hjärna får Magdalena bära skulden till allt vad hans liv blivit och hans drivkraft blir att döda henne.

Det är genom Santoyas första försök att döda Magdalena som hon hamnar, blåslagen och halvdränkt, i Faheys väg. Mot bättre vetande, Fahey är ingen främling till den laglösa handel som bedrivs vid gränsen, tar han med henne hem. Där försöker Magdalena komma närmare vad som kan ha lett till attacken mot henne. Samtidigt kommer hon och Fahey närmare varandra och Fahey tycks öppna sig mot livet igen. Men Santoya närmar sig också, med två blodtörstiga medhjälpare i släptåg, och snart förs alla deras öden samman till en kamp på liv och död.

Det här är en spektakulär bok, fylld med både yttre och inre drama. Boken är skriven i tredje person, vilket tillåter ett vackert och sofistikerat språk. Nunn släpper in läsaren någonstans i mitten av historien och driver sedan förloppet framåt i tiden blandat med tillbaka blickar som förklarar och belyser varför historien måste utvecklas som den gör. Som läsare håller man andan och hoppas att det inte behövde vara så, men förstår ändå att det är oundvikligt att en kollision måste ske och att utgången inte går att förutse.

Kem Nunn har skrivit följande böcker:
Tapping the Source (1984)
Unassigned Territory (1986)
Pomona Queen (1992)
The Dogs of Winter (1997)
Tijuana Straits (2004)

Ingen av hans böcker är översatt till svenska, åtminstone inte som jag kan hitta, vilket jag tycker är mycket beklagligt. Jag har läst ”Tapping the Source” och ”The Dogs of Winter” och båda var minst lika bra som ”Tijuana Straits”.Men From Boys
en novellsamling sammansatt av John Harvey

Det går naturligtvis inte att göra en kort sammanfattning av handlingen i en novellsamling. Istället citerar jag John Harvey från hans introduktion till boken:

”Just men.
Men writing, for the most part, about what it is to be a man.
To succeed; to fail. To open one’s eyes.”

Jag är inte överdrivet förtjust i noveller. Enligt mitt tycke är det svårare att hitta riktigt bra historier i novellformatet än i romanformatet. Det finns författare som skriver fantastiska romaner som inte tycks kunna få till en novell som fungerar. Å andra sidan finns det författare vars stil tycks finslipas till perfektion när de tvingas begränsa sig till novellformatet. Och, naturligtvis, författare som är duktiga på båda formaten.

Trots det är en av de viktigaste anledningarna till att jag läser novellsamlingar att det erbjuder en chans att ”provsmaka” författare man ännu inte läst något av. Speciellt intressant blir novellsamlingen om den är utvald, eller åtminstone sammansatt av någon vars verk man har läst och uppskattat. John Harvey är en sådan person för mig, och jag tycker att han gjort ett bra jobb med den här samlingen. Den erbjöd både underhållande läsning och tips om nya författare att läsa.

Den här novellsamlingen inkluderar följande författare:

Författare Hemsida Kommentar
Mark Billingham www.markbillingham.com En av mina favoritförfattare. Finns översatt till svenska.
Lawrence Block www.lawrenceblock.com Jag trodde att hans stil var för macho för mig, men blev omvänd efter att ha läst Hit Man.
Andrew Coburn Ingen egen. Annan info här. Ny bekantskap för mig, hittar ingen svensk översättning.
Michael Connelly www.michaelconnelly.com Ytterligare en av mina favoritförfattare. Finns översatt till svenska.
Jeffery Deaver www.jefferydeaver.com Skicklig författare av romaner – mästare i novellformatet. Finns översatt till svenska.
John Harvey www.mellotone.co.uk Hittar ingen svensk översättning. Prova ”In a True Light” eller ”Flesh&Blood”.
Reginald Hill Egen sida hos förlaget Såg tyvärr TV-serien först, så jag har ännu inte läst någon av hans böcker. Finns översatt till svenska.
Bill James Ingen egen. Annan info här. Hittar ingen svensk översättning, men blev heller inte lockad att leta av hans bidrag här.
Dennis Lehane Ingen uppe just nu En fantastisk författare, hans mest kända bok är troligen filmen (sic!) Mystic River. Själv gillar jag hansPatrick Kenzie och Angela Gennaro böcker. Finns på svenska.
Bill Moody Ingen egen. Annan info här. Värd att leta upp. Hittar ingen svensk översättning.
George P Pelecanos Pelecanos Prisas av många, men har kännts för macho för mig. Novellen här imponerade dock, så jag gör nog ett nytt försök. Finns översatt till svenska.
Peter Robinson Inspector Alan Banks Kom in sent i den här serien, men jagar nu varje ny bok. Finns översatt till svenska.
James Sallis Prova här Inget för mig, tror jag. Hittar ingenting på svenska.
John Straley Ingen egen. Annan info här. Välskriven novell, men jag förstod inte poängen. Hittar ingenting på svenska.
Brian Thompson Förlagets infosida Jag gillade hans bidrag. Hittar ingenting på svenska.
Don Winslow Ingen egen. Annan info här. Jag har blivit rekommenderad honom förut, och kommer att leta mer aktivt nu. Hittar ingen svensk översättning.
Daniel Woodrell Hos förlaget Hans novell här, och hans roman ”The Death of Sweet Mister” är båda underbara. Den senare finns översatt till svenska.

The Black Angel
av John Connolly

Det råder en spänd stämning i Charlie Parkers hem. Hans partner Rachel kämpar med minnen av tidigare händelser och med onda aningar inför framtiden. Hon oroar sig för att Charlies yrke ska fortsätta att dra olycka hem till henne och deras dotter, Samantha. Charlie delar hennes onda aningar. Han hemsöks av det som hände hans fru och första dotter, hemsöks av deras andar och rädslan för att igen förlora en älskad partner och dotter. Han försöker begränsa sitt arbete till fall med minimal risk för farliga komplikationer, men det smärtar honom att säga nej till de som kanske bäst behöver hans hjälp. För honom är det han gör inte bara ett yrke utan ett kall.

Angel och Louis befinner sig hos Charlie och Rachel i Maine, de är där för Samanthas dop i egenskap av hennes gudfäder, när Louis’ moster Martha dyker upp. Hon har varit i New York och sökt efter sin dotter, Louis’ kusin, Alice. Alice har dragit sig undan från sin familj, sjunkit allt djupare ned i drogmissbruk och prostitution. Många hävdar att det var bara en fråga om tid till hennes livsstil skulle kräva hennes liv, men hon är av Louis’ blod och ingenting kan hindra honom från att ta reda på vad som hänt henne. Och ingenting kan stoppa Charlie från att bistå Louis i denna jakt, inte ens risken att förlora sin familj.

Historien om vad som hänt Alice leder inte enbart till de människor som skor sig på andras svagheter och lidanden utan till någonting med sina rötter i tidernas begynnelse. Charlie får lära sig bland annat om
Book of Enoch, en modern mexikansk dödskult; Santa Muerte, en gammal tjeckisk kyrka smyckad med skelettdelar, på engelska ossuary och andra världskriget. När Charlie ställs inför ‘De troende’ ställs han också inför frågorna om huruvida de är vad de tror sig vara och huruvida han själv är vad han tror sig vara.

Det har gått över ett dygn, snart två, sedan jag läste ut den här boken, och trots det är det svårt för mig att skriva om den. Dels beror det på att jag är orolig att inte kunna göra boken rättvisa, dels på att jag inte kan få den att komma till stillhet i mitt huvud – jag kan inte sluta tänka på den. Det här är en bok fylld med fakta, från flera olika källor, tidsperioder och länder. Den tar dig på en lång resa genom tid och rum. Den väcker intressen man inte trodde man hade och tvingar en att ställa sig många svåra frågor.

John Connollys prosa är formfulländad; han beskriver de mest fantastiska händelser med sådan närvaro att du känner att det bara måste ha hänt – precis så. Han får dig att känna dig fullt informerad, men ändå med en önskan att få veta mer, att få en bättre förståelse. När man läser hans böcker känner man rädlsa, chock, medkänsla, maktlöshet, hat och kärlek.

Jag köpte den här boken från en specialaffär i London, och då fick jag inte bara med signerade vykort från Sedlec utan också en CD kallad
Voices from the Dark. Det här är musik som Connolly valt, musik som inspirerat honom när han skrivit sina Charlie Parker böcker. Sångerna på CDn är alla smärtsamt vackra och illustrerar, åtminstone för mig, perfekt den stämning som böckerna förmedlar.

I den här serien ingår, i kronologisk ordning:

Originaltitel Svensk titel
Every Dead Thing Ännu ej publicerad på svenska
Dark Hollow Ännu ej publicerad på svenska
The Killing Kind De som dödar (Forum)
The White Road Den vita vägen (Forum)
The Black Angel Ännu ej publicerad på svenska

På svenska finns också (ej om Charlie Parker):

Bad Men Onda män (Forum)

Den vidunderliga kärlekens historia
av Carl-Johan Vallgren

Vilken fantastisk bok! Här tumlar orden runt och drar med läsaren genom historien som en yster vårbäck. Och trots ordens mångfald är de så precist valda att man inte drunknar utan istället målas bilder upp av de personer, situationer och omgivningar man möter i boken.

Vallgren tar oss på en resa över stora delar av Europa, i viss mån USA och över hundra år. Vi besöker så skilda miljöer som, bland annat, glädjehus, kloster, varietésällskap och Vatikanen.

Det är svårt att se Hercule Barfuss som ett monster, eftersom vi som läsare till stor del får ta del av hans inre; hans känslor och tankar. Igen lär vi oss hur fel det är att bedöma någon baserat på dess yttre.

Den här boken påminner mig om böcker som ”Rövarna i Skuleskogen” av Kerstin Ekman och ”Parfymen” av Patrick Süskind samt författare som Gabriel Garcia Marquez och Robertson Davies.

Jag rekommenderar alla att läsa den här boken, och kommer själv att hålla utkik efter fler böcker av Carl-Johan Vallgren.

Theodor Kallifatides

För länge sedan läste jag en bok av Theodor Kallifatides som fortfarande dröjer sig kvar i minnet som en av de vackraste böcker jag läst. Så när jag upptäckte att han skrivit tre kriminalromaner var jag ju tvungen att läsa dem.

Kallifatides har valt en kvinnlig huvudperson; Kristina Vendel, 33, före detta filosofistuderande och nybliven chef för Huddingepolisens rotel 6. Hennes team består av ytterligare en kvinnlig polis, Maria Valetieri, samt två manliga poliser, Thomas Roth och Östen Nilsson. Dessa karaktärer kompletterar varandra på ett umärkt sätt, både i deras yrkesroller och deras privatliv och bakgrundshistorier. De är komplicerade och intressanta och de fortsätter att utvecklas och visa nya sidor genom böckerna.

Jag tycker också att författaren gjort ett utmärkt val när han placerade sin polisgrupp i Huddinge. Huddinge är ju ett område som omfattar många typer av boendeformer och samhällsklasser. Ett shoppingcentrum, ett universitetssjukhus, och pendeltåg – allt ger miljöer där olika typer av öden kan korsa väg.

Intrigerna varierar också mellan de tre olika böckerna. I den första rör vi oss mellan prostituerade som hämtats hit från Öst Europa och medlemmar i överklassen. Den andra inleds med att ett litet propellerplan kraschar. I sökandet efter den minsta gemensamma nämnaren för passagerarna samt identiteten av den sjätte passagerare kommer vi i kontakt med organstöld och Kristina själv hamnar i fara. Den tredje boken handlar om en hyrd mördare och tar oss till så varierande miljöer som Solvalla, Nobelprisutdelningen och Grand Hotel.

Det finns inga uppenbara felaktigheter eller orimligheter med intrigerna eller brotten beskrivna i dessa böcker. Men de tycks ändå finnas med mer för att ge Kallifatides möjlighet att belysa de moraliska dilemman som vi människor kan stå inför i dagens samhälle än för att vi ska söka brottens lösning. De här böckerna handlar mer om kärlek, förlorad och nyfunnen, och lusta. De handlar om hur tunn skiljelinjen mellan kärlek och hat kan vara, och hur samma person kan vara kapabel av extrem kyla och djupt känd kärlek beroende på situation och andra inblandade människor.

Jag skulle inte tveka att rekommendera någon att läsa dessa böcker, men jag skulle inte rekommendera dem som kriminalromaner. Snarare skulle jag rekommendera dem till de som vill utforska och förstå andras inställning till rätt och fel, kärlek och hat.

I den här serien ingår, i kronologisk ordning:

Ett enkelt brott (Bonnier Pocket)

Den sjätte passageraren (Bonnier Pocket)

I hennes blick (Bonnier Pocket)

The Twelfth Card
av Jeffery Deaver

Geneva Settle är en sextonårig, ambitiös student från Harlem, New York. När hon gör bakgrundsforskningar för en uppsats på African-American Museum försöker någon ta livet av henne. Genom en kombination av akut medvetenhet av sin omgivning, intelligens och lite tur lyckas hon komma undan, men det gör även gärningsmannen.

Lincoln Rhyme och Amelia Sachs blir inkopplade på fallet och inser snart, både med ledning av brottsplatsen och hur förövaren undflydde scenen, att de har att göra med en hyrd mördare och inte vad de efterlämnade ledtrådarna antyder. De efterlämnade ledtrådarna är nämligen avsiktligt lämnade villospår och tar dem inte närmare mannen de söker.

Så i kontrast till deras normala arbetssätt måste Lincoln, Amelia och deras team undersöka möjliga motiv till attacken såväl som de få spårämnen de kan hitta på brottsplatsen. Skulle motivet kunna ha att göra med den uppsats Geneva skriver om sin förfader, Charles Singleton? Charles var en före detta slav som var aktiv i den tidiga civilrättsrörelsen.

Man kan inte annat säga än att Jeffery Deavers böcker är finurligt skrivna. Man fortsätter vända blad efter blad och försöker hänga med i alla vändningar i historien. Hur mycket man än försöker förvänta sig det oväntade blir man överraskad ändå. Tyvärr lär man sig, efter att ha läst några av hans böcker, att känna igen upplägget och blir nästan irriterad av några av vändningarna.

Lincoln Rhyme är (förstås) fortfarande förlamad och sitter i rullstol och en del av boken handlar om hans problem att komma till rätta med sin situation. Det är uppenbart att han är en imponerande personlighet med en brilliant hjärna, men det kan ändå vara svårt ibland att förstå vad Amelia finner så attraktivt hos denne lynnige och vresige man. Åtminstone från den insikt vi som läsare får av deras relation verkar den bestå av antingen sarkastiska anmärkningar eller meningsfulla blickar.

Trots allt det; Jeffery Deaver kan verkligen skriva och hans böcker tål verkligen att läsas. Framförallt den här, och det beror mest på historien om Charles Singleton. Här har alla författartricks lagts åt sidan för en intressant och spännande historia, med sitt eget mysterium som måste lösas.

I den här serien ingår, i kronologisk ordning:

Originaltitel Svensk titel
The Bone Collector I samlarens spår (PAN)
The Coffin Dancer Dans med döden (PAN)
The Empty Chair Den tomma stolen (PAN)
Stone Monkey Stenapan (PAN)
The Vanished Man Mannen som försvann (PAN)
The Twelfth Card Ännu ej publicerad på svenska

The Closers
av Michael Connelly

Harry Bosch har gått tillbaka till Los Angeles poliskår, han vet nu att det är där han hör hemma. Kiz Rider har arbetat på sjätte våningen, med de högsta cheferna inom poliskåren, men flyttar nu till avdelningen för ”kalla”, dvs gamla, fall. Det är här hon och Harry ska vara partners igen.

Den nye polischefen har bytt namn på avdelningen till Öppna-Olösta eftersom han menar att för de som verkligen är berörda blir dessa fall aldrig gamla eller kalla. Han varnar också Harry för att det är tack vare hans goda vilja som Harry är tillbaka inom kåren och att han kan åka ut igen lika snabbt. Trots det känner Harry för ovanlighetens skull en samhörighet med högsta chefen; de kan båda höra kören av de glömdas röster och känner en önskan att besvara den.

Varje utredningsgrupp inom avdelningen för Öppna-Olösta tilldelas fyra eller fem årsblock. Kiz och Harry har fyra årsblock, totalt tolv år, och en sökträff har kommit in från ett fall från just ett av deras år. 1988 fördes en artonårig flicka bort från sitt hem och hittades några dagar senare skjuten. Vapnet återfanns liggande vid flickans vänstra ankel och det är DNA taget från det vapnet som nu matchats i en databas.

Redan innan Harry hunnit börja sätta sig in i fallet konfronteras han av sin tidigare chef, Irvin Irving, som har satts åt sidan av den nye polischefen. När Harry kommit längre fram i utredningen måste han själv konfrontera Irving, trots Irvings varning att det var ofrånkomligt att Harry skulle misslyckas i sitt återinträde i poliskåren och att hans misslyckande skulle bli Irvings biljett tillbaka till toppen.

Harrys magkänsla, och vissa ledtrådar tyder på att det här fallet handlar om mer att en lyckträff vid en databassökning äntligen skulle ge lösningen på ett gammalt fall. Trots det fortsätter han sin jakt på sanningen; för de drabbade och för att han ser det som sin uppgift i livet.

Som vanligt är det ett rent nöje att läsa en bok av Michael Connelly. Han har en fantastisk förmåga att skriva på ett sätt som gör att språket för en fram genom boken med en sådan lätthet att man helt kan koncentrera sig på att förstå karaktärerna och fallet. Han spelar också med öppna kort, som läsare får man samma information som Harry och Kiz och kan hålla jämna steg med dem. Dessutom, och jag vet inte om han gör det med vilje, tillåter han läsaren att nå vissa slutsatser snabbare än Harry. Men inga så uppenbara att man vill smacka till Harry för att han inte inser det själv.

Harry Bosch är en av mina absoluta favoritkaraktärer och Michael Connelly stannar i toppen av min ”måste läsa” lista.

I den här serien ingår, i kronologisk ordning:

Originaltitel Svensk titel
The Black Echo Svart Eko (PAN)
The Black Ice Svart is (PAN)
The Concrete Blonde Dockmakaren (PAN)
The Last Coyote Den siste prärievargen (PAN)
Trunk Music Återkomsten (PAN)
Angels Flight Fallen ängel (PAN)
A Darkness More Than Night Mörkare än natten(PAN)
City of Bones Dödens stad (PAN)
Lost Light Skuggspel (Norstedts)
The Narrows Fällan (Norstedts aug 2005)
The Closers Ännu ej publicerad på svenska

Driving Big Davie
av Colin Bateman

Det här är mitt första möte med Dan Starkey och min första bok av Colin Bateman. Bokomslaget verkade lova irländsk humor i Florida – hur skulle jag kunna motstå det?

Det är tydligt att Dan Starkey har gått igenom en hel del, och kanske beskrivs hans tidigare äventyr i tidigare böcker. I den här boken försöker han bibehålla en fasad av att ha gått helskinnad och opåverkad genom dem alla. Han har reducerats från att vara journalist till att arbeta med ett PR projekt för staden Belfast och går regelbundet till en terapeut – inte för att han vill prata med en, utan för att rätten dömt honom till att göra det. Men han är återförenad med sin fru Patricia, vilket i sig är underbart förutom att det inte är så enkelt för dem att skaffa barn tillsammans som man skulle kunna hoppas.

Och så dör Joe Strummer från The Clash och Dans bästa polare från punk tiden, Big Davie, ringer upp. Dan och Big Davie träffas i deras gamla hemstad och i fyllan och villan lovar Dan att följa med på en två veckors semester till Florida. Big Davie har nämligen, enligt vad han berättar för Dan, blivit dumpad praktiskt taget på kyrkgången och är lämnad med biljetter till smekmånaden som redan är betalda.

Redan på flyget börjar Dan märka att något är skumt med Davies historia och väl framme i Florida visar sig resan handla om något helt annat än två avkopplande veckor i solen.

Långt in i boken kunde jag inte varit mer nöjd med mig själv över att ha köpt den. Språket var kvickt och roligt, med precis den typen av ord- och associationslekar jag gillar, liksom referenser till saker, t ex musik, som jag kan relatera till. Men längre fram i boken började Dan dra förhastade slutsatser och bete sig på ett tanklöst sätt som irriterade mig. Jag började tycka att det inte fanns tillräckligt av en röd tråd att hålla ihop de i och för sig roliga episoderna. Jag tyckte också att några av de saker Dan gick igenom var för tragiska för att behandlas så lättvindigt.

Men så vände boken på något sätt för mig och jag blev mer intresserad av att se vad som skulle hända på deras knasiga äventyr. Dessutom fick några av de saker som tidigare avfärdats skämtsamt mer djup och betydelse, vilket gav även boken mer av detsamma.

När jag la ifrån mig boken var jag riktigt glad att jag lagt ner tid på att läsa den. Jag kommer troligen att läsa fler böcker av Colin Bateman, men jag kommer inte att aktivt leta upp de tidigare böckerna om Dan Starkey. Det beror framförallt på att jag upplever den här boken mer som ett kapitel i hans liv än en fristående bok. Så mycket avslöjades om hans tidigare liv och äventyr att jag är rädd att jag kommer att känna att jag vet hur tidigare böcker ska sluta innan jag ens hunnit börja läsa dem.

The Dead Place
av Stephen Booth

Det här är den sjätte boken i Peak District serien om Ben Cooper och Diane Fry. Som de flesta deckare handlar boken om död. Men i den här boken handlar det mindre om mystiska dödsfall och mer om dödens mystik. Myter, folktro, historiska och aktuella attityder till döden och vad som händer med oss efter döden.

Diane Fry tvingas ta del av några mycket oroväckande, anonyma telefonsamtal som ringts till polisen. Samtalen handlar om död och nära förestående dödande. Samtalen väcker obehagliga minnen för Diane, och när en kvinna inte kommer hem efter jobbet verkar det som om de måste tas på största allvar.

Ben Cooper, å sin sida, försöker identifiera mänskliga skelettdelar som blivit funna i ett skogsområde. När en identifiering så görs tror man först att det måste vara ett misstag. Audrey Steeles familj menar att hon inte bara dog av naturliga orsaker utan att hon kremerats arton månader tidigare. Snart leder utredningarna både Cooper och Fry till de människor vars liv kretsar kring döden på olika sätt

Den här boken är otroligt välskriven. Karaktärerna är komplexa och intressanta. Dessutom utvecklas de återkommande karaktärerna och visar nya sidor av sig själva. Läsaren flyttas effektivt till Edendale och dess omgivningar, man kan känna lukten av skogen och känna fukten efter regnet. Intrigen i boken är noggrannt uttänkt, vissa vändningar tar en verkligen med överraskning, men inga är så ologiska att man vill slänga boken i väggen. Booth lyckas också få in så kallade ‘cliff-hangers’ som gör att man hela tiden vill fortsätta läsa, men gör det så subtilt att man aldrig känner sig manipulerad att göra det.

Sammanfattningsvis är den här boken ett måste för alla som uppskattar intelligenta, karaktärsdrivna deckare.

I den här serien ingår, i kronologisk ordning:

Originaltitel Svensk titel
Black Dog Svarta hunden (Minotaur)
Dancing with the Virgins Jungfrudansen (Minotaur)
Blood on the Tongue Iskallt spår (Minotaur)
Blind to the Bones Blindspel (Minotaur)
The Last Breath Ett sista andetag (Minotaur)
The Dead Place Ännu ej publicerad på svenska

In the Company of Cheerful Ladies
av Alexander McCall Smith

Det här är den sjätte boken om Mma Ramotswe och hennes No. 1 Ladies Detective Agency. Bara att titta på bokomslaget sänder dig tillbaka till Gaborone, Botswana. Luften känns plötsligt torrare och varmare. Allting verkar stanna av lite, livet får ett behagligare tempo.

Det är omöjligt att ge en kort beskrivning av bokens handling, men den innehåller en rad tursamma olyckshändelser, skickligt detektivarbete och flera lösta mysterier. Ett mysterium förblir dock olöst, och jag kommer att undra över den pumpan för alltid om den inte dyker upp igen i nästa bok.

Mma Ramotswe stöter också på allvarliga problem av en privat natur, och riskerar att förlora en gammal god vän. Mma Makutsi å sin sida möter någon som potentiellt kan bli en mycket speciell vän.

Som med de tidigare böckerna i den här serien ler jag mest hela tiden när jag läser. Ibland skrattar jag till och med högt, men framförallt är det värmen, vänskapen och människoinsikterna som gör att jag kommer att fortsätta att läsa om Precious Ramotswe och hennes familj och vänner. Jag kan varmt rekommendera dessa böcker.

I den här serien ingår, i kronologisk ordning:

Originaltitel Svensk titel
The No 1 Ladies Detective Agency Damernas Detektivbyrå (EgmontRichter/Månpocket)
Tears of the Giraffe Giraffens Tårar (EgmontRichter)
Morality for Beautiful Girls Ännu ej publicerad på svenska
The Kalahari Typing School for Men Ännu ej publicerad på svenska
The Full Cupboard of Life Ännu ej publicerad på svenska
In the Company of Cheerful Ladies Ännu ej publicerad på svenska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s