Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran

cmkonstenattvarakvinnaOriginaltitel: How To Be A Woman

Det har aldrig varit lättare att vara kvinna. Vi har rösträtt och p-piller och vi har inte blivit brända som häxor sedan 1700-talet. Men det återstår några små frågor …
Varför måste vi ta bort allt hår på kroppen? Varför är bh:n så obekväm? Och varför frågar alla när man ska skaffa barn?

Boken börjar på Caitlin Morans bedrövliga 13-årsdag (hon väger 80 kilo, har inga vänner och pojkar kastar grus efter henne) och fortsätter genom tonårstiden, till arbetsplatser och strippklubbar, genom kärlek, övervikt, abort, shopping och moderskap. Det är som att få förtroenden från en god vän – ocensurerat, ärligt och fruktansvärt roligt.
Konsten att vara kvinna är ett självbiografiskt, feministiskt manifest.

Beskrivning av boken hämtad från Albert Bonniers Förlag

————————–

Även den här boken fick jag av min mamma. Det är jag väldigt glad för, och jag är väldigt glad att jag inte läst att den skulle vara ett feministiskt manifest innan jag läste den.

Jag läste den utan förväntningar och tyckte att den var både rackarns rolig och tänkvärd. Jag skrattade högt flera gånger när jag läste den och läste upp flera stycken för Steven.

Jag googlade lite  på boken inför att jag skulle skriva det här, för att hitta hennes hemsida och svenska utgivare bland annat. Och då fick jag lära mig både av Martina Lowden på DN och Johanna Ögren på Bokhora att jag minsann borde ha flera invändningar mot boken.

Men jag har inte det, inte ens efter att ha läst deras. Jag har kanske kompletterande synpunkter på det Moran skriver om, andra infallsvinklar och i viss mån ett vidare perspektiv.

Dock tycker jag inte att jag ska kräva av Moran att förmedla ett heltäckande perspektiv av feminismen och allt den omfattat, omfattar och borde omfatta. Särskilt eftersom jag inte har någon lust att läsa en bok på tusen sidor eller mer.

Moran beskriver sin feministiska resa och det är klart att hon måste göra det utifrån sitt eget perspektiv och sina egna referensramar. Hon är modig, självutlämnande och – jag tror att jag redan nämnt det – rolig som fan.

Hon inleder också själv med hon inte kommer att beröra kvinnlig omskärelse och andra viktiga feministiska frågor utan vill fokusera på det som hon benämner småaktiga feministiska frågor som ligger närmare ens egen närmiljö och kan vara nog så viktiga att vara uppmärksam på och försöka förändra.

Det enda jag önskar är att jag läst boken på originalspråket. Översättaren har gjort ett fantastiskt jobb men den typ av ordtrolleri som Moran ägnar sig åt går ändå inte alltid att översätta.

Jag rekommenderar mycket gärna den här boken. I själva verket säger jag att ALLA BORDE LÄSA DEN HÄR BOKEN! Men läs den för tusan inte som en lärobok om feminism, läs den som en underhållande och tankeväckande bok.

Caitlin Morans officiella hemsida

Caitlin Moran ges ut på svenska av Albert Bonniers Förlag

2 reaktioner till “Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran

  1. I will not keep calm… – Jag blev lite kär i henne när jag läst den och måste nu köpa hennes nästa bok. Så fort som möjligt. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s