Alkemins eviga eld av Anna Jansson

ajalkeminsevigaeldI Anna Janssons nya Maria Wern-deckare brottas Gotlandspolisen med en mördare som visar sig följa alkemins principer. Jakten på den fanatiske gärningsmannen rör sig från ett gammalt konstnärskollektiv på Gotland till Kosta Boda Art Hotel.

Den nu åldrade glaskonstnären Justus Hartman var en av de sista alkemisterna. Det som drev honom var inte tanken på guld och rikedom, utan mystiken. Hårt förbundna, som i en sekt, höll han sina lärlingar.
Nu vill någon ta del av den innersta hemligheten innan Justus går i graven och en tidig morgon blir han bortförd från Visby lasarett i en stulen färdtjänstbuss.
Hans borson, kommissarie Tomas Hartman, söker sin farbror i Mästerby. Allt är sig likt i glashyttan fast fyrtio år förflutit. Minnet av Angelika, en förlorad kärlek, får honom att förlora fästet i sitt äktenskap. Det finns saker han aldrig har kunnat berätta för sin fru. En skuld som tyngt honom i alla år.

Spåren leder till fastlandet. En man hittas död i en glaskista på Kosta Boda Art Hotel. Maria Wern inser snart att det finns en koppling mellan mordet och Justus försvinnande. Men hennes nye chef, Patrik Hedlund, leder utredningen med järnhand och låter henne inte följa sin intuition. Något som visar sig vara ett katastrofalt misstag i jakten på en mördare som fanatiskt följer alkemins principer.

(Beskrivning av bokens handling hämtad från Norstedts.)

———————————–

Jag läser Anna Janssons böcker om Maria Wern när jag är på Gotland. Eftersom det är lättlästa, lagom spännande deckare som utspelar sig på Gotland.

Serien har blivit bättre, Maria Wern är nu mer kompetent polis och mindre vacker blondin som måste räddas ur farliga situationer.

Men det är underhållning och inte så mycket mer och det är som sådan – lättsmält underhållning – jag skulle rekommendera Anna Janssons böcker. Den här boken var kanske lite segare än de tidigare på vissa sätt, men för oss som läst hela serien inträffade en del dramatiska händelser som gör att åtminstone jag ser fram emot sommaren och att läsa nästa bok för att se vad som ska hända.

Anna Janssons officiella hemsida

Anna Jansson ges ut av Norstedts förlag

2 reaktioner till “Alkemins eviga eld av Anna Jansson

  1. Lillemor – Jag stod och tittade på den nya av Östlund i en bokhandel för ett tag sedan men bestämde mig för att vänta ett tag. Men jag kommer att läsa den, definitivt. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s