The Case of the Man Who Died Laughing av Tarquin Hall

Ett mord är ingenting att skratta åt. Ändå dör en framstående indisk forskare i ett fnissanfall när en hinduisk gudinna träder fram ur dimman och stöter ett svärd i hans bröst. Skrattar gott gör även mannen som antas ligga bakom det märkliga mordet – den mäktige gurun Maharaj Swami, som härmed blivit av med sin mest högljudde kritiker.

Men frågan är om gurun verkligen är skyldig. Fallet hamnar hos den skicklige Vish Puri, Indiens mest diskrete privatdetektiv, livsnjutaren som älskar allt som är kryddstarkt och friterat. Han tror inte på några övernaturliga förklaringar, utan söker efter en verklig mördare. Men jakten på sanningen för den mustaschprydde detektiven från trollkarlarna i slummen till de heliga platserna längs Ganges. Hur kunde mordvapnet bli till aska? Vem är den där gurun egentligen? Och varför håller Puris egen fru på att jaga brottslingar när hon borde vara hemma och laga sin läckra mat?

(Beskrivning av bokens innehåll hämtad från Forum Bokförlag)

———————————

Jag tycker om Tarquin Halls böcker om Vish Puri som omväxling till de kriminalromaner jag läser mest. Både den här och den tidigare boken känns väldigt indiska; varma, färgstarka och ganska så främmande.

Böckerna är skrivna i en lättsam ton med en hel del humor och huvudpersonen Vish Puri kan nog te sig löjeväckande med sin svaghet för mat och sitt envisande med att bära en alldeles för varm kostym och keps beställda från Storbrittanien.

Men det gömmer sig skarpa iaktagelser, samhällskritik och inblick i de mänskliga psyket i de här böckerna också vilket gör dem till både underhållande och intressanta läsupplevelser.

Jag rekommenderar mycket gärna den här och den tidigare boken om Vish Puri.

Tarquin Halls officiella hemsida och blogg

Båda böckerna om Vish Puri finns översatta till svenska hos Forum Bokförlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s