Smuts av Katarina Wennstam

Åklagare Madeleine Edwards är nöjd över att äntligen kunnat åtala några för trafficking, att ha lurat unga kvinnor till Sverige och tvingat dem att prostituera sig. Helst skulle hon också vilja få åtala sexköparna men hennes chefer ger inte tillåtelse till det.

Den kommande rättegången har väckt stor uppmärksamhet i media och advokat Jonas Wahl har engagerats som expertkommentator. Han är framgångsrik, kunnig och ser mycket bra ut. Å ena sidan är han mycket nöjd över att ha blivit vald men han har hemligheter som gör att det också är förenat med en hel del ångest.

Även för Rebecca Wahl, Jonas fru, är trafficking på tapeten. Hon är ansvarig för ett tv-program som lyfter fram olika typer av brottslighet och hennes medarbetare Maria Allende argumenterar passionerat för att de ska göra inslag om sexhandel. Maria gör på eget initiativ efterforskningar kring hur många som verkligen åtalats som sexköpare och gör en häpnadsväckande upptäckt.

Rebecca har gjort sitt bästa för att bygga upp ett perfekt liv, med en framgångsrik och snygg äkta man, två barn, en egen karriär och ett vackert hem. Men under ytan är det inte så perfekt som det verkar. Hennes fjortonåriga dotter brottas med de känslor och begär som kommer med att närma sig vuxenlivet.

Och relationen med Jonas har länge varit långt ifrån perfekt. Rebecca har undrat vad han egentligen gör när han påstår sig arbeta sent. Men aldrig hade hon kunnat misstänka vad Jonas verkligen har för sig.

—————————-

Den här boken är ett bra exempel på den bredd kriminalromanen som genre har. Den är lika mycket ett debattinlägg som en roman. Den pekar på myndigheternas maktlöshet att stoppa sexhandel, domstolarnas ovilja att åtala sexköpare och hur fällda sexköpare kunde välja att få sin domar skickade till en annan adress än hemadressen.

Eftersom det som Wennstam bland annat påtalar i den här boken är att det inte bara ensamma stackare som köper sex. Det är män från alla samhällsklasser och civilstånd, från många olika yrkesgrupper – till och med från rättsväsendet.

Jag tyckte att boken var lite svår att komma in i, men ganska snart var jag starkt engagerad i den och de olika frågeställningar den berörde. När den var slut ville jag genast köpa nästa bok av Katarina Wennstam.

Jag rekommenderar mycket gärna den här boken.

Katarina Wennstams officiella hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s