Änglarösten av Arnaldur Indridason

Bara några dagar före jul kallas Erlendur Sveinsson och hans kollegor till Reykjaviks näst största hotell. De blir instruerade att gå in bakvägen, hotellchefen vill inte att gästerna ska oroas.

I ett litet rum i källaren har en man halvklädd i tomtekostym hittats knivmördad. Det är hotellets dörrvaktmästare Gudlaugur och det visar sig att han bott i det lilla källarrummet.

Det som är svårare att få fram är vem Gudlaugur egentligen är. Han verkar ha levt ett mycket ensamt liv och ingen av kollegorna på hotellet kan berätta särskilt mycket om honom.

Men en av hotellets gäster vet mycket väl vem Gudlaugur är, han har kommit hela vägen från England just för att få träffa honom. En gång i tiden hade Gudlaugur nämligen en mycket speciell talang och såg ut att ha en lovande framtid. Han kunde sjunga med en röst som en ängel.

——————————–

Jag återupptog mitt läsande av Indridasons böcker när jag åkte på konferens till just Island och Reykjavik och nu är jag fast. Inom kriminallitteraturen brukar man prata om ‘karaktärsdrivna’ böcker, det vill säga böcker som fokuserar mest på människorna som boken handlar om. Hur de tänker, känner, agerar och interagerar med andra. Indridason skriver just den typen av böcker.

En ytlig beskrivning av Indridasons huvudperson Erlendur Sveinsson skulle få honom att låta som en i mängden av många andra litteraturpoliser: fokuserad på sitt arbete, ensamstående med ett kraschat äktenskap och en trasslig relation till andra människor. Men Erlendur är ändå helt unik.

Trots att han tycks välja ett ensamt, snudd på isolerat liv är han inkännande och försöker närma sig andra människor. Han försöker förbättra relationen till sina barn och etablera nya relationer, till exempel möter han en kvinna i den här boken som han gör sitt bästa att öppna sig för.

De livsöden som Indridason beskriver, även Erlendurs är ofta mycket tragiska. På olika sätt är de alla påverkade av olika händelser och en oförmåga att kommunicera sina drömmar, önskningar och behov med de omkring. Uppdämda känslor och frustrationer som får varierande konsekvenser. I vissa fall leder de till mord.

Indridason är dock också skicklig på att bygga upp handlingen i sina böcker så att man hålls fast i boken trots det stillsamma tempot. Vägen till slutledningen är krokig och fylld av många människoöden. Inslagen om Erlendur eller någon av hans kollegors liv är lagom många och insprängda i historien så att de inte bromsar läsningen utan snarare för den framåt.

Jag rekommenderar mycket gärna den här boken.

Arnaldur Indridason ges ut på svenska av Norstedts förlag.

2 reaktioner till “Änglarösten av Arnaldur Indridason

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s