Blue Lightning av Ann Cleeves

Jimmy Perez har tagit med sig sin fästmö Fran Hunter till Fair Isle, den minsta av Shetlandsöarna för att presentera henne för sina föräldrar. De har inte mer än hunnit dit förrän ön isoleras på grund av stormigt väder.

Trots det anordnas en fest för att fira parets förlovning på öns fågelskådningsstation. Men efter festen hittas stationens chef knivmördad.

Eftersom Jimmy är den ende polisen på ön blir han tvungen att försöka lista ut vem som är mördaren, trots att han inte har tillgång till några av de resurser han normalt förfogar över när han tvingas utreda ett mord. Och trots att de flesta på fågelskådningsstationen, inklusive hennes man och styvdotter, samt några av öns övriga invånare verkar ha motiv att vilja se föreståndaren död.

Frågan är om han kommer att kunna hantera utredningen på egen hand och få mördaren inlåst innan fler hinner dö.

———————————–

Det finns säkert de som skulle ha invändningar mot det faktum att Ann Cleeves med den här boken på många sätt skrivit en gammaldags deckare, ett ‘låsta rummet-mysterium’. Men jag gillar det.

Här förlorar DNA och annan teknisk brottsutredning sin betydelse och allting handlar om människorna, deras handlingar, uttalanden och tankar.

Jag gillar det och Ann Cleeves gör det riktigt, riktigt bra. Ön känns vinpinad och utsatt. Personligheterna är både sympatiska och högst misstänkta, säkerligen kapabla till mord allihopa. Fast på ett stillsamt sätt.

Jag rekommenderar mycket gärna den här boken, men jag tycker verkligen att man ska börja från början i den så kallade Shetlandskvartetten (som nu tydligen kommer att utökas med en femte bok) eftersom den här boken slutar mycket dramatiskt.

Ann Cleeves officiella hemsida

Ann Cleeves ges ut på svenska av Albert Bonniers Förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s