The Surrogate av Tania Carver

Polisinspektör Phil Brennan och hans medarbetare i Colchester befarar att de fått en seriemördare på halsen. Två gravida kvinnor har redan mördats och nu har ytterligare två kvinnor hittats. En av dem var höggravid och hennes barn går inte att hitta på eller i närheten av brottsplatsen.

För att förstå vad de har med att göra engageras profileraren Marina Esposito. Chanserna finns att det försvunna barnet är vid liv och kan räddas men tiden är knapp. Dessutom finns farhågan att mördaren fått smak för själva dödandet och inte kommer att sluta.

Phil och Marina har arbetat tillsammans tidigare, ett fall som tog en olycklig vändning och deras relation är komplicerad. Dessutom är Marina själv gravid. Men båda gör sitt bästa för att fokusera på arbetet att få fast en sällsynt brutal och kallsinnig mördare.

—————————-

Jag ville verkligen tycka om den här boken. Tania Carver är nämligen en pseudonym för ett författarpar, en av mina favoritförfattare Martyn Waites och hans fru Linda. I sin blogg beskriver Martyn hur han kom att skriva den här boken och varför den kom ut under en pseudonym.

I inlägget berättar han om hur hans förläggare vid en lunch sade sig sakna en viss typ av författare på sin lista:

That kind of high concept female American thriller writer,’ he said. ‘Like Karin Slaughter or Tess Gerritsen. Lots of violence, lots of action. But from a female perspective.

Martyn Waites tog det som en utmaning och satte sig ned för att skriva den här boken. För att få ett trovärdigt kvinnligt perspektiv blev hans fru mer och mer engagerad, till slut var hennes bidrag så stort att de bestämde sig att ge ut boken under en gemensam pseudonym.

Bokens uppkomst är säkert förklaringen till den invändning jag har mot den. Den är i min mening en formulaisk bok. Den använder sig av samtliga beprövade knep och tekniker som man hittar i andra storsäljande seriemördarböcker. Inte minst den kursiverade mördaren.

Trots det är det inte på något sätt en dålig bok. Den är välskriven, spännande, för att inte säga otäck, och engagerande. Dessutom räddas den av huvudpersonerna Phil Brennan och Marina Esposito.

Phil och Marina är båda mångfacetterade och intressanta och det är tack vare dem som jag ändå rekommenderar den här boken. Men skulle det vara frågan om att välja bara en bok skulle jag hellre rekommendera i princip vilken som helst av de böcker Martyn Waites skrivit i sitt eget namn.

Martyn Waites officiella hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s