Innocent av Scott Turow

Rusty Sabich har fyllt 60 år. Professionellt står han på toppen, han är domare och på väg att utnämnas till Högsta Domstolen. Privat känner han sig gammal och när han inleder en affär med en yngre kvinna börjar han, även om han inser att just det förhållandet inte kan leda till någon annan typ av relation, ifrågasätta sitt äktenskap till Barbara.

Barbara är den mest intelligenta människa Rusty någonsin träffat, men hon är bi-polär och numera ytterst obenägen att lämna huset. Hon lever för och vid sin dator. Och för deras son Nathaniel, som också visat tecken på att ha depressiva perioder.

För 20 år sedan stod Rusty anklagad för mordet på sin dåvarande åklagarkollega Carolyn Polhemus. Åklagare i fallet mot Rusty var Tommy Molto. När Barbara plötsligt dör står Rusty och Molto åter mot varandra i en rättssal – Rusty är åtalad för mord igen.

——————————-

Jag tyckte att Presumed Innocent (Misstänkt) var en fantastiskt bra bok. Det blev också en riktigt bra film, Misstänkt för mord, med Harrison Ford i rollen som Rusty Sabich. Det finns avgörande information från den boken som aldrig uttalas i den här boken, men som vilar som en ande över hela handlingen.

Scott Turow är själv advokat och vid sidan av sitt författande fortfarande verksam som sådan. Hans böcker är mycket detaljrika och faktaspäckade, men han lyckas alltid hålla ordning och reda i sin berättelse samt vara konsekvent i sina fakta. Jag tycker att han bygger upp sin berättelse så skickligt att jag redan från början vill veta exakt vad som hänt och är uppmärksam på detaljerna snarare än överväldigad och uttröttad av dem.

I den här boken har Turow flera olika berättarröster men också överlappande tidsperspektiv. I den första delen är kapitlen märkta med en grafiskt återgiven tidslinje med olika milstolpar samt en markering som matchar rubriken till kapitlet vilken återger vems perspektiv som återges samt från vilket eller vilka datum. De senare delarna återger dagarna för domstolsförhandlingarna samt efter deras avslut, kapitlen fortfarande märkta med berättare och datum men utan tidslinjen.

Det är en komplicerad berättarteknik men jag tycker Turow lyckas. Det ger honom möjlighet att återge händelseförloppet och fakta i en takt som håller mig i fast i boken. Jag känner inte att jag undanhålls fakta men inser att det finns mer att ta hänsyn innan jag kan avgöra vad som hänt och vem som ligger bakom.

De olika berättarperspektiven ger inte bara olika perspektiv på händelseförloppet, det förhindrar att personerna i boken blir stereotypa. Jag får en djupare insikt i motivationen bakom deras agerande samtidigt som det faktum att de enbart återger vissa händelseförlopp ger utrymme för att misstänka även de som själva är berättare.

Jag rekommenderar mycket gärna den här boken. Den är nog inte för de som söker en snabbläst bladvändare men det är en av de bättre kriminalromanerna jag läst.

Scott Turows officiella hemsida

2 reaktioner till “Innocent av Scott Turow

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s