From the Dead av Mark Billingham

Tom Thorne har det tufft både hemma och på jobbet. Han känner att han och hans flickvän Louise glidit ifrån varandra och att han tippar runt lite på tå runt henne. På jobbet har han och hans team gjort sitt bästa för att bevisa att Adam Chambers mördat 18-åriga Andrea Keane trots att de inte hittat hennes kropp.

Han har precis lämnat rättssalen efter att ha lämnat sitt vittnesmål när han blir informerad om att en ung kvinnlig privatdetektiv sökt honom. Anna Carpenter har med sig ett fotografi som hon påstår föreställer en man vars mord Tom Thorne inte bara utredde tio år tidgare. Thorne fick också mannens hustru fälld som den som sett till att hennes man bränts till döds i sin Jaguar.

Hustrun, Donna Langford visar sig vara Annas klient. Hon började få fotografier av mannen hon trodde att hon låtit mörda precis innan hon skulle frigivas från fängelset. Alan Langford var en yrkesbrottsling som skröt med hur han alltid planerade sitt agerande minutiöst i förväg. Kan han ha fått nys om sin hustrus planer och vem var i så fall mannen som bränts till döds?

Motvilligt accepterar Thorne att Langford antagligen är i livet och att han måste arbeta med Anna. Trots Thornes motvilja mot att arbeta med en privatdetektiv byggs en respekt och vänskap upp mellan dem.

————————-

Jag hade sett fram emot den här boken länge och hade höga förväntningar. Jag blev inte besviken. Mark Billingham har en förmåga att skriva så att man är fångad och engagerad redan från första början. Han lyckas koppla ihop olika fall och skeenden utan att det blir rörigt och så småningom framträder en röd tråd som binder allting samman.

Billingham är inte heller rädd för att vara känslosam. Personerna i hans böcker är mänskliga på gott och ont och det är svårt som läsare att inte själv ha känslor för dem. Positiva och negativa beroende på person.

Jag tycker också att Billingham är skicklig på att växla tempo i sina böcker och jag tappar aldrig tålamodet och frestas att skumläsa delar av hans böcker som jag ibland kan göra med andra böcker.

Jag rekommenderar mer än gärna den här boken.

Mark Billinghams officiella hemsida

Annika var inte lika odelat positiv till boken som jag

2 reaktioner till “From the Dead av Mark Billingham

  1. 🙂 Jag var i samma slags ”läsflowsbrist” (snyggt ord va?) när jag läste den här som du var när du läste Stuart McBride nyligen. Det är en märklig känsla som jag aldrig har upplevt tidigare. Nu känns det bättre så jag hoppas att den aldrig återkommer. Jag kommer att läsa om Billinghams bok om ett tag och då är jag säker på att jag kommer att se på den med helt nya ögon.

  2. Annika – Jag hade ju läst din recension innan jag läste boken så jag var synnerligen uppmärksam på hur Louise betedde sig, men jag tyckte mest det var ganska logiskt med tanke på vad hon varit med om. 🙂
    Däremot blev jag otroligt chockad av det som hände med en annan kvinnlig huvudperson. Jag hade liksom börjat tro att hon skulle bli en återkommande person i hans böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s