Någon sorts frid av Camilla Grebe och Åsa Träff

Trots att Siri Bergman nu lever ensam och är svårt mörkrädd bor hon kvar i sitt ensligt belägna hus på Värmdö. Hon kämpar med sin sorg och sin mörkerrädsla, dricker för mycket vin och som psykolog är hon bland de första att beteckna sitt beteende som irrationellt.

Därför avfärdar hon flera underliga händelser som inbillning från sin sida. När en av hennes patienter hittas död vid hennes hus, efterlämnande ett självmordsbrev anklagar Siri sig själv och tvivlar på sin kompetens som psykolog.

Men snart kommer det fram information som får både Siri och andra att undra om det faktiskt är någon som är ute efter att skada Siri själv.

————————

Jag hade inte så stora förväntningar på den här boken eftersom det är en debutroman, men jag är mycket imponerad. Hade jag inte varit tvungen att gå och jobba och ha styrelsemöte hade jag nog inte lagt boken ifrån mig förrän den var utläst.

Boken är mycket skickligt uppbyggd med en spänning och känsla av fara som bara ökar. Personligheterna är ibland lite skissartade, kanske för att författarna vill bibehålla en känsla av att alla är misstänkta.

För det mesta är språket i boken mycket vackert, målande och rikt. Framförallt är det i den ”tänkta” eller beskrivande texten och då och då upplevde jag därför en konflikt mellan hur en person tänkte och sedan uttryckte sig. Samtidigt kändes sättet som personerna pratade med varandra befriande äkta och fritt från klipska formuleringar.

Jag tycker det är lite synd att Grebe-Träff tagit till ”den kursiverade mördaren”. Jag kan förstå att de upplevde det nödvändigt i den här boken, och jag har svårt att bedöma hur boken blivit utan dessa kapitel. Som helhet tycker jag dock att det är uppenbart att systrarna själva älskar kriminallitteratur och jag upplever det som om de skrivit en bok de själva skulle vilja läsa. Och det har de gjort väldigt bra.

Jag ser fram emot att läsa fler böcker av Grebe-Träff och rekommenderar mer än gärna den här boken.

Grebe-Träffs blogg Deckarsystrarna

Grebe-Träff ges ut av Wahlström&Widstrand:

Deras sida om Camilla Grebe

Deras sida om Åsa Träff

Recension av Någon sorts frid av Lotta Olsson i DN

4 reaktioner till “Någon sorts frid av Camilla Grebe och Åsa Träff

  1. Jag lägger den på minnet. Man blir ju definitivt nyfiken på mörkrädd, vinpimplande och sorgsen psykolog. Vem skulle du velat se i huvudrollen om den gjorts som film? Jag roar mig ofta med casting när jag läser böcker.

  2. Smultron – Jag var nog så uppslukad av boken att jag inte tänkte i de termerna. Men faktum är att jag skulle kunna tänka mig Noomi Rapace som Siri, om hon var villig att klippa håret kort igen.
    Fast jag är ganska dålig på svenska skådespelare i den åldern.
    Jag hoppas du läser den, jag är nyfiken på vad du skulle tycka. Och hur du skulle rollbesätta filmen. 🙂

  3. Aha, ska hon vara i den åldern. Jaha, kanske Kirsti Torhaug eller Anja Lundqvist skulle passa? Jag får läsa boken (nån gång när boktraven inte är så hög) och återkomma!

  4. Smultron – Jag var tvungen att googla båda de där namnen. Kirsti Torhaug skulle möjligen överensstämma med min bild, men Anja Lundqvist skulle nog passa bättre som bästa vännen i boken. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s