Blodläge av Johan Theorin

Det är tidig vår på Öland. Isarna börjar släppa och livet kommer tillbaka. Men mycket är förändrat.

Per Mörner har fått ärva Ernst lilla stuga vid det nu nedlagda kalkstensbrottet. Här hoppas han tillbringa tid med sina tvillingbarn. Men dottern är sjuk och måste vistas på sjukhus.

Dessutom börjar Per få förvirrade samtal från sin far, Jerry. Jerry har varit en av de stora producenterna av svensk porr, men nu har han haft ett stroke och kan knappt kommunicera. När Jerrys liv verkar hotat av någon för Per okänd person kan han inte berätta vem eller varför.

Vid stenbrottet har det också byggts två nya, moderna sommarhus. I det ena huset flyttar Vendela in. Vendela som bott inte långt därifrån som liten flicka och som tror på älvor och troll. Hennes far berättade för henne om blodläget, det kvarstående förstenade blodet efter den stora striden mellan älvorna och trollen.

Vendela bjuder in sina nya grannar till en inflyttningsfest, även Gerlof Davidsson. Gerlof ville inte dö på ålderdomshemmet och har sett till att få flytta hem till sitt lilla hus i Stensvik. Eftersom han rör sig dåligt sitter han mest och läser sin frus gamla dagböcker.

Men det är Gerlof som hjälper Per att hitta avgörande ledtrådar och kontakter. Det är också Gerlof som förstår vad som verkligen hände Vendela som barn.

———————————–

Han är verkligen helt suverän, Johan Theorin. Det här är en kriminalroman helt utan billiga tricks. En bok med flerdimensionella personligheter och klurig intrig.

Det tog mig ett tag att vänja mig vid att jag fick så sparsamt med information. Att mycket till att börja med enbart antyddes. Men så småningom avslöjades mer och mer och jag kände mig inte frågande eller besviken när boken var slut.

Det är också både skickligt och hedervärt att begränsa berättarperspektiven och framförallt att undvika ”brottslingsperspektivet”. Berättarna här är Per, Vendela och Gerlof och deras olika berättelser länkar på ett utsökt sätt i varandra och ger både det nutida och historiska händelseförloppet med folktro och sägner invävda.

Jag läste den här boken i princip i ett svep och rekommenderar den till alla.

Johan Theorins officiella hemsida

2 reaktioner till “Blodläge av Johan Theorin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s