Skynda att älska av Alex Schulman

Under de fem år som gått sedan hans älskade pappa dog har Alex Schulman vägrat att bryta ihop. Men att vägra bryta ihop är också att vägra sörja. Och att vägra sörja är att tvinga sig själv att inte minnas.

Hans pappa finns med Alex framför allt när Alex är tillsammans med sin bror Calle. Då hedrar de sin pappa genom att använda pappans fraseringar och uttryck. Men det är alltid underförstått, de pratar egentligen aldrig om pappan.

Nu har det hänt omvälvande saker i Alex’ liv. Bland annat ska han själv bli pappa, så han bestämmer sig för att det är dags att verkligen minnas pappa. Han börjar med att åka till torpet i Värmland, men att vara där blir för jobbigt för honom. Så han åker tillbaka till Stockholm ohc börjar gå hos en terapeut. Sakta men säkert återuppväcker han minnena av sin pappa.

——————————

Det här verkar säkert knasigt, men regelbundet när jag läste den här boken och efter att jag läst ut den satt jag med den i mina händer, klappade den lite och tänkte på det jag läst. För mig är det ett mycket gott betyg på en bok.

Det är inte bara det att Alex’ berättelse om sin pappa berörde mig, den fick mig att fundera på min egen pappa. Han är fortfarande i livet, men jag tänkte tillbaka på mitt liv med honom och funderade på om jag verkligen skulle kunna få ihop en hel bok med konkreta minnen om honom.

Jag tyckte mycket om tonen och språket i boken. Flera andra har kallat det lågmält, men jag skulle nog hellre välja ordet uppriktigt. Jag upplevde det verkligen som om Alex ville berätta historien om sin pappa och att det var viktigare än att imponera med fyndiga ordvändningar och snillrika metaforer.

Jag uppskattade också hur Alex lyckats komma ihåg och förmedla de speciella ordval som många finlandssvenskar än i dag använder. Och jag tycker det var absolut fantastiskt hur han faktiskt gör en koppling till bokens omslagsbild.

Jag rekommenderar den här boken till alla. Det är en fantastiskt fin bok om en far-son-relation. En relation som är problematisk såsom alla relationer, som innehåller en och annan dramatisk händelse. En relation som genom åren förändras och där rollfördelningen i viss mån kastas om. En berättelse om en speciell människa med svagheter och egenheter genomsyrad av den kärlek hans son känner för honom.

Skynda att älska ges ut av Forum Bokförlag

Att vara Charlie Schulmans pappa är Alex’ nuvarande blogg där han skriver om sitt liv som pappa

7 reaktioner till “Skynda att älska av Alex Schulman

 1. Den här boken finns med i packningen till Kambodja nästa vecka.. ser fram emot att läsa den.

 2. Anna – Om det är något du vill ha skickat från Sverige någon gång tveka inte att fråga. Men jag tror att den här boken kan passa alldeles utmärkt som sommarläsning. Precis lagom tjock och lättläst utan att för den delen kännas tunn i innehåll.
  Miss U D – Ett mycket bra val. Det är så spännande att du ska åka till Kambodja. Jag ser fram emot resebloggen. 🙂

 3. Okej, jag ska läsa den.
  Har inte upplevt denne gosse som värd att läsa när han hånat och sågat folk till höger och vänster i Aftonbladet (?) och/eller blogg, men det här är inte första gången jag hör att den här boken ska vara bra så nu ger jag mig.

 4. Nilla – Jag provade att läsa hans tidigare bloggar några gånger, men det var helt enkelt inte för mig. Tonen var så arrogant fördömande som nästan bara unga män klarar att åstadkomma. Många texter var brillianta, men det kändes för mig som det mesta var på någon annans bekostnad.
  Men hans pappablogg är mestadels ljuvlig: varm, kärleksfull, fyndig men nu oftast fyndig utan att vara på någon annans bekostnad än möjligen hans egen.
  Och hans bok är underbar. Så det är som de säger: If you can’t beat them, join them.

 5. Jag tyckte också jättemycket om Alex bok och precis som du stannade jag ofta upp och gjorde små reflektioner (som du är superbra på att beskriva 🙂

  Vidare måste jag bara säga att jag är precis som din Steven när det gäller att somna. Vet inte hur många gånger jag somnat mitt i meningar 😉

 6. Tant T – Välkommen hit! Vad kul att du också tyckte om boken. 🙂
  Jag är splittrad mellan att vara avundsjuk på människor som kan somna på det sättet och att tycka att det är lite otäckt. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s