Hallonmoussetårta med mandelbotten

Här är receptet till en av tårtorna som Maria gjort till födelsedagskalaset i söndags:

UGN: 200 grader

FORM: Rund med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter

BOTTEN

  • 200 g mandelmassa
  • 2 ägg
  1. Smörj botten av form med löstagbar kant, ca 22 cm diameter
  2. Riv mandelmassan grovt och arbeta in äggen ett i sänder
  3. Blanda till en jämn smet och bred ut till en tunn botten i formen
  4. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader 10-12 minuter
  5. Låt svalna och klä sedan insidan av formens kant med en remsa av bakplåtspapper

MOUSSE

  • 3 1/2 blad gelatin
  • 300 g (ca 6 dl) hallon, färska eller frysta och tinade
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
  • 1 burk (2 dl) matlagningsyoughurt
  • 4 dl vispgrädde
  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten
  2. Mixa hallonen med mixerstav eller i beredare
  3. Passera genom ganska finmaskig sil för att få bort kärnorna, noggrant för att få med så mycket fruktpure som möjligt
  4. Värm upp sockret och vattnet i mikron eller i en liten kastrull på spisen tills sockret smält och vätskan känns het
  5. Ta upp gelatinbladen ur det kalla vattnet, krama ur vattnet och blanda ner gelatinet i det varma sockervattnet
  6. Låt svalna någon och blanda sedan med hallonpuren
  7. Vispa grädden ganska löst
  8. Rör ned youghurten i hallonblandningen och vänd sedan försiktigt ned den lättvispade grädden
  9. Häll den lösa moussen i formen och jämna till ytan
  10. Ställ formen i frysen, gärna över natten
  11. Ta ut i god tid och lossa tårtan ur formen
  12. Låt tårtan tina minst 6 timmar i kylen

DEKOR

  • 125 g vit choklad
  • Eventuellt färska björnbär och hallon
  1. Gör en remsa av overheadplast, 70 cm lång 6 cm bred
  2. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad
  3. Bred chokladen i ett tunt och jämnt lager över remsan
  4. Slå plastremsan runt den frusna tårtan
  5. Ställ allt i kylen och ta bort plasten strax för serveringen

Ur Tårtor – Nya och gamla favoriter för tårtälskaren av Maria Öhrn, ICA Förlag

Maria hade ingen overheadplast så hon bredde helt enkelt ut den smälta vita chokladen på en remsa plastfolie (Gladpack), lade ut den i kylan (fungerar säkert med kylskåp eller frys) någon minut till chokladen stelnat något men fortfarande var böjbar och formade den sedan runt tårtan.

6 reaktioner till “Hallonmoussetårta med mandelbotten

  1. Underbart!!! Låter smaskig också, tror nog att jag ska laga den när någon av barnen fyller här i mars eller april!!!

    Kul att du skrämde Stevens dotter…men du, hämden är kanske ljuv…

  2. Smultron – Hon är duktig, min syster. Och god var den också. 🙂
    Åsa – Den var smaskig, men jag som är chokladmonster tyckte ju att den andra tårtan var ännu godare. 🙂
    Tack för varningen, jag ska vara på min vakt.

  3. Karin – Det verkar ju lite omständligt att göra den. Samtidigt måste man kunna göra den i god tid, ha den i frysen till den dagen man behöver den. Om du gör den får du gärna tala om hur det gick.

  4. Pingback: DominateWarcraft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s