Lucka 19: Unnatural Fire av Fidelis Morgan

Det här är en av mina favoritböcker. Tyvärr finns den inte på svenska, för den är en ganska tuff utmaning även för den som är van att läsa på engelska. Den utspelar sig nämligen 1699 och mycket av språket är tidstypiskt och det kan vara svårt att hitta vissa ord i lexikon.

Författaren Fidelis Morgan är också skådespelerska och har tillhört The Royal Shakespeare Theatre. Det var dock redan när hon studerade drama som hon blev särskilt intresserad av teater från tidsperioden 1660 – 1710. Hon samlade biografier och dramatisk text om och av kvinnor från den tiden i en bok kallad Female Wit.

Unnatural Fire är den första boken i en serie av fyra böcker om Grevinnan Anastasia Ashby de la Zouche och hennes tjänare Alpiew. Baronessan som tidigare varit älskarinna åt Kung Charles II har nu så ont om pengar att hon i Fleet fängelset. Hon ser nu ingen annan utväg än att ägna sig åt journalism – hon och Alpiew nosar rätt på skvaller om skandaler åt en skandaltidning. Men när en mystisk kvinna anlitar dem för att ta reda på om hennes make är otrogen blir de misstänkta för mord. För att hitta den verklige mördaren måste de lära sig att behärska alkemi.

Jag tyckte att den här boken var fantastisk. Den var spännande, intelligent, rolig och jag lärde mig massor om livet i London 1699. Hon blandar även in verkliga personer i sina böcker, i den här boken bland annat Sir Isaac Newton. De efterföljande böckerna tog mig bland annat till Paris och mannen i järnmasken. Och det kändes verkligen som de här böckerna gjorde just det: tog mig till den tid och de platser de beskrev.

Här kan man läsa på Fidelis Morgans egen hemsida om de historiska fakta hon inkluderat i serien om Grevinnan Anastasia Ashby de la Zouche och Alpiew

Hon har också en del roliga spel och frågesporter på sin hemsida

Unnatural Fire finns att köpa från Amazon.co.uk

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s