The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society av Mary Ann Shaffer & Annie Barrows

Det är 1946 i London och Juliet Ashton vet inte riktigt vad hon ska ta sig för. Under kriget skrev hon lättsamma och humoristiska kåserier under pseudonym menade distrahera från den skrämmande verklighet som kriget innebar. Nu har texterna samlats i bokform och hon reser runt på olika bokträffar för att prata om dem.

Hon vill skriva något i eget namn, något mindre humoristiskt, men har inga bra uppslag. Förrän hon oväntat får ett brev från Guernsey. På något sätt har en bok som tidigare varit Juliets hamnat i Dawsey Adams ägo och nu ber han henne att hjälpa honom hitta något mer av och om författaren av boken.

Dawsey berättar lite om hur Guernseys litterära sällskap bildades under tyska ockupationen, allt med anledningen av en måltid bestående av grillad gris, samt varför sällskapet har tillägget Potatisskalspaj i sitt namn. Juliets nyfikenhet väcks och hon inleder en brevväxling inte bara med Dawsey utan flera andra medlemmar i sällskapet och även andra boende på Guernsey.

——————————-

Det här är en helt fantastisk bok som fick mig att ligga vaken alldeles för länge och läsa samt förbanna att jag var tvungen att gå till jobbet och inte kunde fortsätta läsa.

Boken berättas framförallt i form av skriftlig kommunikation, brev och telegram, mellan olika personer i boken, framförallt till och från Juliet.

Den historia som rullas upp innehåller allting från skrämmande levnadsvillkor, gripande människoöden till dråpliga situationer, kärlek och vänskap. Det finns ingenting verkligt fördömande över den här boken, inte ens gentemot de ockuperande tyskarna utan den handlar om att se till den individuella personens försonande drag, förlåtelse och överlevnad genom mod, humor och generositet.

Och den handlar om läsning och böcker. Om hur det kan ge nya perspektiv och faktiskt förändra liv. Här nämns och diskuteras författare som Jane Austen, Oscar Wilde, Seneca och Agatha Christie för att bara nämna några.

Reading keeps you from going gaga

Jag rekommenderar den här boken till alla som tycker om att läsa.

En hemsida dedikerad till The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

Boken har getts ut på svenska av Brombergs

4 reaktioner till “The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society av Mary Ann Shaffer & Annie Barrows

  1. Jag har varit och fingrat på den svenska översättningen. Nu ska jag sluta fingra och köpa boken nästa gång! Tack för tips.

  2. Jag törs ju inte säga något om den svenska översättningen, men den borde hålla även i översättning eftersom det är människorna, miljön och berättelsen minst lika mycket som språket som är så oemotståndliga. Hoppas du tycker om den. Om du kommer ihåg det får du gärna berätta vad du tyckte när du läst den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s