Lucka 9: Key West

Key West är den sydligaste ön av de närmare 1 700 öar som formar Floridas södra del. Det är också USAs sydligaste punkt och av militär betydelse på grund av sin närhet till Kuba. Key West känt för sin toleranta livsstil och på 1920-talet flyttade många konstnärer och intellektuella hit. Ernest Hemingway flyttade till Key West 1928 och bodde där i runt 10 år.

Den fria och något bohemiska livsstilen samt de många öarna gör Florida Keys till ett utmärkt område att gömma sig i, och också attraktivt för smuggling. De många excentriska människor som sökt sig till öarna och Key West erbjuder också ett utmärkt persongalleri för en författare. Jag tänker rekommendera två sinsemellan ganska olika böcker som båda utspelar sig i Key West.

The Naked Detective av Laurence Shames handlar om Pete Amsterdam som när han får en massa pengar säger upp sig och flyttar till Key West för att njuta sina passioner: vin, musik och tennis. Hans revisor har dock rått honom att skaffa sig en privatdetektivslicens, enbart av skattetekniska skäl, men det är inget som Pete funderar på. Förrän en man dyker upp vid hans jacuzzi och försöker anlita honom som just privatdetektiv.

När mannen mördas övertalar hans bästa vän, en vacker blond yogainstruktör Pete att hjälpa henne hitta mördaren och mannes gömda pengar. Nu befinner sig plötsligt mannen som bara ville lata sig och njuta livets goda i en jakt som involverar korrumperade poliser, en maffiaboss, en gangster och hans nymfoman till dotter. Alla är kanske inte heller den de utger sig för att vara.

Jag tyckte om den här boken för den fyndiga dialogen, de dråpliga situationerna och de kufiska personligheterna. Det är en bok lite i samma stil som böcker av Carl Hiaasen, en annan författare som förlagt handlingen i sina böcker till Florida.

The Mango Opera av Tom Corcoran utspelar sig också i Key West men är lite annorlunda än The Naked Detective. De originella karaktärerna finns fortfarande med, eftersom de ju faktiskt går att hitta i Key West även i verkligheten. Men den här boken är just mer realistisk, mörkare och utan de komiska effekterna. Boken förmedlar en kärlek till Key West även om den beskriver de mörkaste sidorna av staden.

Huvudpersonen Alex Rutledge är fotograf och för att säkerställa en inkomst arbetar han som brottsplatsfotograf. Hans förhållande till sheriffen och polisen är trots det komplicerat. När hans före detta älskarinnor hittas mördade måste han söka ledtrådar i sitt förflutna och hitta mördaren innan polisen griper den uppenbart misstänkte – han själv.

Jag blev väldigt förtjust i Alex Rutledge när jag läste den här boken som jag faktiskt köpte i en bokhandel i just Key West. Själv såg jag ingenting av det kriminella Key West som beskrivs i boken, men väl några av de landmärken han har med som Jimmy Buffett’s Margaritaville Cafe och Sloppy Joe’s. Boken har de svagheter man kan förvänta sig av en första-bok, men gjorde trots det mig till en trogen Tom Corcoran-läsare.

The Naked Detective av Laurence Shames hos Amazon.com

The Mango Opera av Tom Corcoran hos Amazon.com

Annonser

2 reaktioner till “Lucka 9: Key West

  1. Tack Anna! Jag vill gärna vara en bra bloggvän, men sanningen är att den här luckan var planerad innan jag visste att du skulle till Florida. Du kommer att få några andra tips om deckare om Florida-, och förhoppningsvis specifikt Miami. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s