Det är farligt att jobba

Eftersom jag inte varit på jobbet idag heller har jag roat mig med att läsa om hur farligt det är att arbeta.

Att ha en dålig chef är farligt för hjärtat påstår en forskningsrapport av Anna Nyberg, doktorand vid institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska institutet i Solna.

Hon har bland annat jämfört anställdas självrapporterade stress, hälsa och sjukfrånvaro med hur de upplever sina chefers ledarskap. Undersökningen visar att det finns ett tydligt samband mellan chefer som upplevs som dåliga och dålig hälsa.

I studien hade hon kontrollerat för andra konkurrerande orsaker till den dåliga hälsan men inte hittat någonting. Dessutom visade hennes studie att det inte hjälper att så småningom bli av med den dåliga chefen – man fortsätter vara påverkad senare i livet.

Då undrar jag hur tusan de hittat människor till kontrollgruppen, för alla har vi väl haft en chef vars ledarskap vi inte uppskattat någon gång? Fast jag kanske borde läsa studien mer i detalj innan jag raljerar för mycket.

Sedan läste jag om en annan studie som var gjord av stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet. Den var visserligen bara gjord på män (och varför det kan kvinna undra?) men den visade att om man (SIC!) känner sig orättvist behandlad på jobbet gäller det att säga ifrån om man inte vill löpa högre risk för hjärt-kärlsjukdom.

Min bror har alltid hävdat att många som är framgångsrika karriärister är de som lyckas vara ”smooth operators” på arbetet. Det vill säga de som inte rör om för mycket i grytan. Men nu kan jag alltså meddela honom att han kommer att få deras jobb förr eller senare eftersom det de håller på med kallas ”dold coping” och kommer att ge dem en för tidig hjärtinfarkt.

Jag tror verkligen att stress är skadligt för oss. Och då menar jag inte att ha mycket att göra, det kan vara stimulerande. Nej, jag tror att stress är mer svårdefinierat än så. Jag har iallafall verkligen försökt låta bli att arbeta nu när jag är sjuk, men så kom det förstås ett sms från en kollega som undrade om jag gjort en sak.

Genast kände jag mig stressad och fick ont i magen igen. Sträckte mig efter datorn. Men ändrade mig och skickade istället ett sms tillbaka:

Nej. Jag har varit och är fortfarande sjuk.

Fast sedan, ganska lång senare, öppnade jag iallafall jobbdatorn och gjorde det. För jag tror inte att dåligt samvete är särskilt bra för hälsan heller.

5 reaktioner till “Det är farligt att jobba

  1. Tack Anna! Jag mår alltid bättre på morgonen och då bestämmer jag mig för att ”imorgon ska jag minsann gå till jobbet”. Men sedan blir jag lite sämre under dagen och börjar tvivla igen.
    Men imorgon ska jag minsann gå till jobbet! 😉

  2. Jag tycker inte det är okej att störa och ”snacka jobb” när man är sjuk och hemma. På mitt förra jobb skulle man helst kunna sia och säga när man beräknades vara frisk redan från dag 1!

    Stress och utbrändhet fanns också förr i tiden, men då kallades det senare för överansträngning. Troligen påverkade det hälsan på många sätt även då, men man hade ju inte samma kunskap som vi har. Och med den kunskap vi har borde vi gemensamt se till att hejda kraven och stressen som bara verkar växa. Vi har kollektivt lagt ribban för högt, tycker jag. Amen!

  3. Smultron – Håller med. Amen!
    Miss UD – Nej, det är ju inte det. Men jag har ändå valt en mindre dålig vecka att vara sjuk. Så jag har jobbdatorn avstängd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s