Bloodline av Mark Billingham

blood lineKriminalkommissarie Tom Thornes liv har varit mer harmoniskt än på länge den senaste tiden. Nu har dock något hänt som kan sätta press på hans relation med Louise Porter.

Samtidigt får han ansvar för utredningen av ett fall som till att börja med ser ut som ett rutinfall, men som utvecklas till en mycket komplicerad utredning med stor tidspress. En kvinna har hittats brutalt mördad i sin lägenhet. I kvinnans hand hittar brottsplatsutredarna en plastbit som så småningom identifieras som en bit av en röntgenbild.

När fler mordoffer hittas med liknande plastbitar förstår polisen att de fått en seriemördare på halsen. Nu måste polisen lägga pussel inte bara med plastbitarna utan även med offrens bakgrund. När man förstått mördarens motivation blir utredningen inte bara en fråga om att hitta honom eller henne utan också att förhindra ytterligare mord.

————————————

Det här är en mycket väl sammansatt kriminalroman. Jag drogs snabbt in i handlingen och hade därefter svårt att lägga ifrån mig boken. Den lyckas vara lättläst och spännande trots att den återger på ett realistiskt sätt det omfattande och tröttsamma rutinarbete som måste göras i en polisutredning.

Mördaren är slug utan att vara något övermänskligt geni. Handlingen innehåller precis lagom många oväntade vändningar. Karaktärerna är trovärdiga och intressanta, vissa mer engagerande än andra. För mig var det minst lika intressant att se hur Thorne skulle hantera den senaste komplikationen i sitt privatliv som att lista ut vem mördaren var.

De eventuella invändningar jag skulle kunna ha mot denna bok är få; jag är inte så förtjust i att få för stor inblick i mördarens tankar och här balanserar Billingham på gränsen. Jag tycker också att för den som liksom jag läst samtliga Billinghams tidigare böcker börjar något av ett mönster utforma sig och det var inte så svårt att förutse vissa händelseförlopp.

Men allt som allt rekommenderar jag mycket gärna den här boken. Både till de som redan läst Billingham och till dem för vilka detta skulle vara den första boken av honom.

Mark Billinghams officiella hemsida

Bloodline kommer på svenska som Tjockare än vatten redan i januari 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s