Keeping the Dead av Tess Gerritsen

keepingthedead

När Nicholas Robinson tillträdde som kurator på det privatägda Crispin Museum i Boston började han gå igenom de bristfälligt katalogiserade samlingarna i källaren. Han hittade något sensationellt; en uråldrig mumie med en vackert målad mask.

Muséet anställer den minst lika vackra Josephine Pulcillo som är egyptolog för att säkerställa att mumien är äkta. Prover från lindningen verkar bevisa att mumien är från rätt tidsperiod. Eftersom man idag inte vill förstöra själva mumien ska en datortomografi fastställa att det verkligen finns en kropp innanför lindningen.

Ingen var dock beredd på vad de fick se på skärmen. I den kropp man trodde var tusentals år gammal fanns något så modernt som en kula i vadbenet. Eftersom benet visar tecken på att ha börjat läka runt kulan kan den inte ha hamnat där när kroppen redan var mumifierad.

Rättsläkare Maura Isles måste nu göra en fullständig obduktion av kroppen och eftersom hon redan misstänker mord är Detektiv Jane Rizzoli med. Nu inleds en av de konstigaste utredningar Jane varit inblandad i; ytterligare två offer återfinns – varje offer har bevarats på ett unikt sätt med koppling till arkeologi.

————————

Det är inte tutal om att det här är en välskriven och spännande bok. Kopplingarna till arkeologi är intressanta och fascinerande. Men jag tycker inte att karaktärerna ges tillräckligt mycket utrymme i den här boken – handlingen och känslan av förekomsten av ondska och förestående fara är drivkraften här.

Jag rekommenderar Keeping the Dead som en bok som är underhållande för stunden, men rekommenderar ännu hellre någon annan av Tess Gerritsens böcker, till exempel The Bone Garden.

Tess Gerritsens officiella hemsida – UK

Tess Gerritsens officiella hemsida – US

Amerikansk titel: The Keepsake

keepsake

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s