The Scarecrow av Michael Connelly

ScarecrowDet är tuffa tider inom tidningsbranschen och  Jack McEvoy är nummer 99 på The Los Angeles Times lista på 100 personer som måste sluta på grund av budgetnedskärningar. Till skillnad från de flesta andra som blivit tvungna att gå på dagen får han dock vara kvar i två veckor. Han förväntas göra en överlämning till sin efterträdare, den unga, vackra Angela Cook.

Men Jack vill också ta tiden till att skriva artikeln som ska bekräfta hans storhet som tidningsreporter. Sjuttonårige Alonzo Winslow är anklagad för att ha våldtagit och mördat en vit kvinna. Jack planerar att skriva om hur samhället sett till att Alonzo hamnat på en oundviklig bana av droger, våld och död, men när han läser Alonzos påstådda bekännelse börjar han tro att Alzonzo faktiskt är oskyldig.

I det material Angela tagit fram på internet om liknande fall hittar han något som gör honom övertygad och han beger sig till Arizona. Angelas sökande på internet har dock triggat en fälla och den verklige mördaren vet nu att någon letar efter honom. Jack ringer till den person inom FBI som han litar absolut på, Rachel Walling, och hon inte bara tror på det han berättar utan förstår att det han tror är oturliga sammanträffanden kan vara något mycket farligare.

Jack och Rachel var båda inblandade i fallet med seriemördaren som fick namnet Poeten. Nu kan de vara på jakt efter någon ännu mer ondsint som dessutom har talanger som tillåtit honom att verka utan att väcka misstankar eller lämna några spår i flera år.

———————

The Poet (Poeten) var den första boken av Michael Connelly jag läste. Sedan dess har jag läst allt han skrivit. Jag är väldigt förtjust i Harry Bosch-böckerna, men många av de fristående böckerna är också väldigt bra. Speciellt nu när han har börjat väva ihop även de så kallat fristående böckerna med varandra och Harry Bosch-böckerna genom att låta utvalda karaktärer dyka upp i böcker där de inte är någon av huvudpersonerna.

Den här boken visar på flera av Connellys starka sidor som författare. Han inkluderar utan problem information och analys av verkliga företeelser; i det här fallet framförallt får vi insyn i problemen i tidningsvärlden i USA. Dessutom är han en mästare på att hitta rätt tempo i sina böcker; trots mångfalden av information börjar jag aldrig skumma genom texten.

Jag tycker också mycket om hans karaktärer och hur han fokuserar på det som är intressant. Han frossar inte i seriemördarens sjuka tankevärld, de inblickar läsaren får är begränsade och inte fokuserade på detaljerna av brotten. Connelly bygger skicklingt upp spänningen och upplösningen blir logisk och trovärdig.

Jag rekommenderar den här boken till alla som vill läsa en riktigt bra deckare.

Michael Connellys officiella hemsida

Michael Connelly ges ut på svenska av Norstedts Förlag

Michael Connelly har gjort en film som bonusmaterial till boken. Det är en film om Rachel Wallings göranden innan hon dyker upp i The Scarecrow. Del 1 finns upplagd redan. Del 2 läggs ut den 19 maj och del 3 den 26 maj.

En reaktion till “The Scarecrow av Michael Connelly

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s