Kackerlackorna av Jo Nesbø

kackerlackornaHarry Hole är inte själv övertygad om att han gjorde ett gott jobb i Sydney. Det är med nöd och näppe som han lyckas ta sig igenom sina arbetsdagar utan att dricka. Vilket är allt han gör på sin lediga tid.

Men när den norske ambassadören i Bangkok, Thailand hittats mördad är det Harry Hole utrikesdepartementet vill skicka. Ambassadören var nära vän med norske statsministern och varje risk till skandal måste undvikas.

Så Harry hamnar i Bangkok, mitt i den norska kolonin av diplomater, affärsmän och de som av olika anledningar valt att pensionera sig i Thailand. I ambassadörens familj och vänkrets visar sig flera ha motiv att vilja döda honom, men så dyker bilder av nakna småpojkar upp i utredningen och den tar en ny vändning. Men är det verkligen åt rätt håll?

———————

Det här är den andra boken om Harry Hole och den följer på ett logiskt sätt den första, Fladdermusmannen. I början av boken var jag orolig att Harry skulle vara för nedgången, att boken skulle fokusera för mycket på hans person och att den här boken skulle upprepa samma upplägg som den tidigare.

I viss mån blev mina farhågor bekräftade, men inte till den grad att det drog ner boken. Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Nesbø bygger mycket skickligt upp historien med en flerfald av karaktärer och ett tempo som håller mig fastbunden vid boken.

Jag får större förståelse för Harry genom inblickar i hans historia och grubblerier utan att boken vältrar sig i det. Och han visar kämpaanda och håller sig skärpt trots den ovana miljön, värmen och lockelserna som Bangkok erbjuder.

Intrigen bjuder på ett flertal troliga scenarion som jag som läsare undersöker och utvärderar tillsammans med Harry. Sanningen är komplicerad och tragisk, men logisk och upplösningen spännande.

Jag rekommenderar varmt den här boken.

Jo Nesbøs officiella hemsida

Piratförlagets sida om Jo Nesbø

4 reaktioner till “Kackerlackorna av Jo Nesbø

  1. Och serien blir bara bättre och bättre, Rödhake, Snömannen och Pansarhjärta är de bästa enligt mig!

  2. Anders – Jag ska läsa dem, jag lovar. Jag sparar dem till nästa gång jag får åka till Norge. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s