Killer Heat av Linda Fairstein

Killer_Heat_ByLinda_FairsteinDet råder värmebölja i New York. Distriktsåklagare Alexandra Cooper åker till en övergiven färjeterminal på södra Manhattan där ett lik hittats. Det är en ung kvinna som blivit bunden, torterad och ihjälslagen.

Mike Chapman erbjuder Alexandra en cigarr för att dölja lukten av liket som legat i värmen några dagar. Historieintresserad som han är kan han också berätta för henne om Governors Island dit färjorna förut gick regelbundet från den plats de nu befinner sig på.

Och när ytterligare två kvinnor hittats mördade på liknande sätt är det till Governors Island som spåren leder och det är där fallet får sin dramatiska upplösning.

————————-

Det här är den tionde boken om Alexandra Cooper av Linda Fairstein. En av Fairsteins styrkor är hennes egen erfarenheter som åklagare i New York – referenserna till lagstiftning och bakgrunden till lagstiftningen samt handhavandet av rättsfall, framförallt våldtäktsfall, ger hennes böcker en realistisk förankring.

I hennes senare böcker har hon dessutom börjat förlägga handlingen till New Yorks mer speciella lokaliteter och återge delar av New Yorks historia; Death Dance utspelar sig till stor del på Metropolitan Opera House, i Entombed hittas en kropp inmurad i det hus där Edgar Allan Poe en gång bott, och i The Bone Vault tas läsaren till the Metropolitan Museum, the Museum of Natural History, och the Cloisters

Allt detta gillar jag med Linda Fairstein. Det jag inte tycker lika mycket om är en dramaturgi som börjar kännas alltför lik amerikanska TV-dramor – samma komplikationer uppstår i Alexandras och hennes trogne vapendragares Mike Chapman liv om och om igen, visserligen med viss variation men ändå. Den intelligenta distriktsåklagaren dras med ut på fältet och hamnar så småningom i en extremt farlig situation som hon sedan lyckas själv rädda sig ur eller räddas ur av Mike Chapman.

Jag rekommenderar trots det den här boken till de som inte läst samtliga de nio tidigare. Den har en komplicerad och intressant intrig. Samt de positiva inslag jag tidigare nämnde att Fairsteins böcker har; en realistisk förankring i brottsutredning och rättsutövning samt en intressant berättelse om Governors Island och dess historia.

Linda Fairsteins officiella hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s