Oscar Wilde and the Ring of Death av Gyles Brandreth

ringofdeathTitel i USA: Oscar Wilde and a Game Called Murder

1892 står Oscar Wilde på toppen av sin berömmelse, hans pjäs Lady Windermere’s Fan (Solfjädern) är en succé och går för fulla hus. Wilde samlar med jämna mellanrum det han kallar The Socrates Club på Cadogan Hotel i London. Denna kväll den 1:a maj består sällskapet av Wilde själv och sex av hans vänner. Dessa har i sin tur var och en bjudit in en gäst och det slutliga sällskapet på fjorton personer innehåller ett flertal av den tidens kändisar.

Denna kväll initierar Wilde en lek han kallar Murder. Var och en i sällskapet ska anonymt på en lapp ange vem de skulle vilja mörda. Sällskapets uppgift är sedan när lapparna samlats in och namnen lästs upp lista ut vem som ville mörda vem och varför. Men när namnen lästs upp och även några i sällskapet funnits med bland de namngivna blir leken för olustig och sällskapet bryter upp utan att fullfölja den samtidigt som man försöker övertyga varandra om att det ändå bara varit en lek.

Men redan nästa dag har den första personen på namnlistan dött en plötslig död. Och när även fler namngivna dör måste Wilde applicera sitt skarpsinne på att lista ut vem som bestämt sig för att göra allvar av hans lek.

————————

Jag lade märke till den här bok i Köpenhamn för att den har ett så vackert omslag. Och när jag förstod att det var en kriminalroman med Oscar Wilde som huvudperson blev den oemotståndlig.

Och det är en fantastisk bok som skickligt blandar verkliga personer med fiktiva karaktärer, verkliga skeenden med fiktiva skeenden – allt placerat i Wildes tillhåll i London. Wildes skarpsinniga citat hittar sin naturliga plats i bokens text, liksom kända citat och uttalanden av andra kända personer som finns med. Boken är också skrivet på ett mycket vackert språk.

Wilde är också mycket väl lämpad som brottsutredare, han var vän med Arthur Conan Doyle – som också är med i boken – och flera anser att han var förebilden för Sherlock Holmes bror Mycroft. Han är observant, har ett öga för detaljer, fantasifull men även logisk och analytisk.

Jag tror att man kan ha mycket nöje av den här boken utan att innan känna till särskilt mycket om Oscar Wilde och hans vänner, men vissa uttalanden och passager får en djupare mening och blir roligare om man gör det. Bland annat anmärker Wilde på tal om någon som är begravd på Père-Lachaise kyrkogården i Paris att ”det inte var mycket till bedrift, de tar ju emot vem som helst där”. Det är just på Père-Lachaise man sedan 1908 hittar Wildes egen grav.

Persongalleriet är också fascinerande, jag vet lite om några och vill veta mer om samtliga;

Det här inlägget skulle bli alldeles för långt om jag skulle lista samtliga intressanta personligheter i boken så jag nöjer mig med dessa och rekommenderar istället alla att läsa denna bok. Själv glädjer jag mig åt att det finns en tidigare bok i samma serie samt att ytterligare en är på gång.

Gyles Brandreths hemsida

Om the Oscar Wilde Murder Mysteries-serien

Officiell hemsida om Oscar Wilde

Oscar Wilde – Wikipedia

En reaktion till “Oscar Wilde and the Ring of Death av Gyles Brandreth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s