The Intruders av Michael Marshall

intrudersJack Whalen och hans fru Amy har lämnat Los Angeles och flyttat norrut till den lilla orten Birch Crossing. Amy ska fortsätta jobba åt en reklambyrå, nu som en resande problemlösare rapporterande till huvudkontoret i Seattle. Jack har slutat sitt jobb som polis och ska arbeta hemifrån med att skriva en bok.

En dag hör plötsligt en av Jacks gamla skolkamrater, Gary Fisher, av sig. Fisher är numera advokat i Chicago men vill ha Jacks hjälp att hitta en person från Seattle. Bill Andersons fru och son har mördats och Bill är försvunnen misstänkt för att vara skyldig till morden. Gary har sina egna skäl att tro att Bill är oskyldig och vill att Jack ska hjälpa honom att bevisa det samt att hitta Bill. Jack tror dock att polisen troligen har rätt i sina slutsatser och väljer att säga nej.

Men så kommer inte Amy hem från sin affärsresa till Seattle och Jack åker dit för att försöka hitta henne. I sitt sökande gör han en rad upptäkter som får honom att undra om det är Amy eller hans äktenskap som är i fara. Så kontaktar Fisher honom igen med information som visar på en möjlig koppling mellan Amy och Anderson.

————————-

Det är svårt att beskriva handligen i den här boken på ett sätt som både gör boken rättvisa och samtidigt undviker att avslöja för mycket. Det är ingen traditionell spaningsthriller med fokus på att lösa försvinnanden och mord även om det är en del av handlingen utan här finns mer komplicerade, för att inte säga mystiska inslag. Tänk Harlan Coben möter Stephen King och Arkiv X.

De mystiska inslagen avslöjas gradvis genom sammankopplingen av ett flertal olika handlingar och denna långsamma introduktion får dem att kännas skrämmande trovärdiga. Boken är inte utan våldsamma inslag, men framför allt är den otäckt spännande och man kämpar för att förstå alla sammanhang och hitta en rationell förklaring.

Jag rekommenderar den här boken till de som vill läsa en riktigt spännande thriller och som gillar eller åtminstone kan tolerera övernaturliga inslag.

Michael Marshalls hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s