Nattfåk av Johan Theorin

nattfaksmallVintern 1846 medan arbetet med att uppföra de två fyrtornen vid Åludden på Öland fortfarande pågår driver en storm ett skepp på grund. Ingen från skeppet kan räddas, men av timret det förde med sig som last byggs en stor fyrvaktarbostad. Nu har en av fyrarna slutat fungera och den andra är automatiserad; den tidigare ståtliga gården har stått tom några år och börjat förfalla.

Katrine och Joakim Westin flyttar till Åludden med barnen Livia och Gabriel från Äppelviken i Bromma. Trots gårdens ensliga läge, samt de historier de får ta del av om gårdens historia, och om den bedrägliga nattfåken; vinterstormen, ser de fram emot att rusta upp bostaden och leva ett lugnare liv än i Stockholm.

Men allt är inte lugnt på Öland. Henrik Jansson får besök av två män som vill att han ska bidra med sin specialkunskap om Öland och hjälpa dem på en rånarturne bland vintertomma sommarstugor. De förlitar sig dock inte enbart på Henriks expertis utan konsulterar också ”andra sidan”.

Samtidigt öppnar Marnäs polisstation igen med Tilda Davidsson som nyutnämnd närpolis. Tilda ser inte bara fram emot sitt nya jobb, hon tar vad hon upplever som sista chansen att lära sig om sin släkt genom att intervjua sin farfar Ragnars bror, Gerlof Davidsson. Även Ragnar har anknytning till Åludden och det är till Åludden Tilda åker på sin första utryckning som närpolis i Marnäs.

—————————

Jag tyckte mycket om Johan Theorins första bok, Skumtimmen, och den här är ännu bättre. Kvar är det karga Öland, men nu ännu mer folktomt och i vinterskrud. Kvar är folksägnerna och de övernaturliga inslagen. Kvar är Gerlof som förmedlar lokal- och människokunskap, lika skarpsynt och klurig som förut även om han bor på ett äldreboende nu. Kvar är tillbakablickarna bakåt i tiden; både med längre och kortare perspektiv.

Det som har tillkommit är ett vidare persongalleri och kombinationen av ett flertal händelseförlopp som alla på olika sätt strålar samman på Åludden och får sin upplösning eller förklaring mitt i den härjande nattfåken. För mig var det omöjligt att lägga ifrån mig boken innan jag fått veta hur allting hängde ihop.

Jag rekommenderar den här boken till alla som vill ha en spännande och stimulerande läsning.

Johan Theorins hemsida

Provläsningsavsnitt av Nattfåk

Skumtimmen

4 reaktioner till “Nattfåk av Johan Theorin

  1. Jag har Skumtimmen stående i bokyllan. Köpte den när jag var i Sverige i somras, men har inte hunnit börja på den. Härligt att veta att jag har lite bra läsning att se fram emot då!

  2. Vad kul! Jag har faktiskt inte hört någon som inte tyckt att den var bra, men jag tror att föräldrar kan tycka att den är speciellt otäck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s