The Bone Garden av Tess Gerritsen

bonegardenJulia Hamills äktenskap är över och hon har köpt ett hus. Hon är fast besluten att odla en egen trädgård och i sina mödor att gräva upp jorden hittar hon en dödskalle. Skelettet visar sig tillhöra en kvinna som måste ha dött någon gång före 1840.

I slutet av 1830 befinner sig Rose Connolly i Boston. Hon har följt efter sin syster Aurnia dit från Irland. Nu ska Aurnia ha sitt första barn, men förlossningen förlöper inte som den ska och systrarna är nu på sjukhus. Samma sjukhus där Norris Marshall, en fattig bondson, studerar medicin. Runt omkring dem dör kvinnor i barnsäng, och efter att hennes dotter förlösts går Aurnia samma öde till mötes.

Julia Hamill blir kontaktad av en släkting till den förre ägarinnan av hennes hus, Henry Page. Han har hittat brev från Oliver Wendell Holmes, som studerade tillsammans med Norris Marschall. Henry tror att om Julia kommer och besöker honom kan de hitta ledtrådar till den döda kvinnans identitet i den förra ägarinnans efterlämnade papper.

Tillsammans letar de fram brev efter brev från Oliver Wendell Holmes och historien om Norris, Rose, Aurnia och Aurnias dotter och den serie av otäcka mord som tog sin början efter hennes födelse rullas upp.

———————–

Jag blev positivt överraskad av den här boken. Baksidestexten är kort, och nämner Dr Maura Isles som är huvudperson i flera av Gerritsens andra böcker. Men hon är faktiskt knappt med i den här boken överhuvudtaget.

Största delen av boken utspelar sig 1830 och den delen av boken är fantastiskt välskriven. Språket är anpassat för att förstärka känslan av den tiden, utan att kännas helt främmande. Formuleringarna är träffande och fyndiga.

But once one has set foot in the house of one’s host, it is the height of rudeness to immediately flee from it, screaming.

Boken innehåller en del blodiga beskrivningar, framförallt från sjukhusmiljön och den beskriver en verklighet som för många var nödtorftig och skitig. Men framförallt är det en fascinerande historia, med ett mysterium att lista ut och mångdimensionella karaktärer att bry sig om och hålla tummarna för. En bok som det är svårt att lägga ifrån sig innan den är slut.

Jag rekommenderar den här boken utan förbehåll.

Här finns Tess Gerritsens officiella hemsida.

Damm Förlag har översatt två av Gerritsens böcker, men ingen verkar finnas att tillgå just nu (iallafall inte på Bokus).

Här kan ni läsa om Oliver Wendell Holmes Sr som fanns på riktigt och revolutionerade vården efter studier i Paris genom att införa en så enkel rutin som att läkare tvättade sina händer mellan undersökningar av patienter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s