Val McDermids Dödsdomen på TV4

Den 15, 16 och 17 december klockan 21.00 kommer jag sitta bänkad framför TVn. Då visar TV4 en miniserie gjorde efter Val McDermids bok Dödsdomen (A Place of Execution).

Boken är en av McDermids fristående böcker och utspelar sig både i nutid och dåtid. Journalisten Catherine Heathcote sätter igång ett oväntat händelseförlopp när hon börjar skriva en bok om ett fall från 1963. 13-åriga Alison Carter försvann från byn Scardale och den då unge polisinspektören George Bennet blev satt att utreda fallet. Bennet berättar om sin historia för Catherine, men precis innan boken är färdig försöker han stoppa henne från att ge ut den. Catherine tvingas då själv utreda vad som verkligen hände Alison.

Det var ett tag sedan jag läste boken, men jag minns att jag tyckte den var riktigt bra. Dåtidsdelen av boken utspelar sig i den tid då, och i det geografiska område där Myra Hindley och Ian Brady rövade bort och mördade flera barn. Boken förmedlade de känslor av oro, misstänksamhet och vanmakt som spred sig och växte med varje nytt försvinnande.

Vad jag förstår har man utelämnat referenserna till Hindley och Brady i miniserien, och Catherine skriver inte en bok utan gör en dramadokumentär. Trots det tror jag att Dödsdomen har goda förutsättningar att hålla en fången framför TVn. Det är också en del riktigt bra skådespelare med i produktionen; Juliet Stevenson (som också gör fantastiska inläsningar av Jane Austen böcker) och Greg Wise (Willoughby i Sense and Sensibility) bland annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s