Berätta inte för någon (Ne le dis à personne)

Alexandre och Margot Beck hade varit ett par sedan de var barn. För åtta år sedan bevittnar Alexandre hur Margot blir attackerad innan han själv slås medvetslös. Medan Alexandre fortfarande ligger på sjukhus hittas Margots lik och identifieras av hennes far. Hon antas ha blivit mördad av en seriemördare som redan erkänt en rad mord med liknande kännetecken trots att han nekar till mordet på Margot.

Nu får Alexandre plötsligt en filmsnutt skickad till sig som han tycker föreställer Margot. Därefter ett e-postmeddelande där hon stämmer träff med honom. Hon ber honom att inte berätta för någon; de är bevakade. Samtidigt hittas två två lik i närheten av där Alexandre och Margot överfölls. Polisen gör fynd när de undersöker liken som gör att de öppnar Margots fall, nu med Alexandre som främst misstänkt.

Alexandre vill inte missa sitt avtalade möte med den person som påstår sig vara Margot och flyr från polisen. Han inleder en egen jakt efter sanningen bakom Margots död.

————–

Den här filmen bygger på boken ”Tell No One” av Harlan Coben. Boken är en riktig sidovändare där handlingen rör sig snabbt framåt. Filmen har samma intelligenta intrig, samma intensiva sanningsletande, men känns stundtals långsam. Tonen är mer romantisk och känslosam än våldsam, även om det naturligtvis förekommer våld även i filmen.

Filmen fick ett flertal filmpriser, och Sir Michael Caine lär ha sagt att det är den bästa film han sett 2007. Jag var imponerad av alla skådespelarinsatser. De flesta franska skådespelarna var okända för mig, men Kristin Scott Thomas är övertygande även på franska.

Jag rekommenderar den här filmen, men med en varning för de som läst boken att de kan känna sig otåliga då och då.

Tell No One – officiell hemsida

Ne le dis à personne – IMDB

3 reaktioner till “Berätta inte för någon (Ne le dis à personne)

  1. Tack för tipset och varningen! Jag har ju lite problem med böcker och filmer med dåligt tempo, men eftersom jag vet om det så kan nog även jag uppbåda lite tålamod.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s