”The Carnival Master” av Craig Russell

Maria Klee är fortfarande sjukskriven, hon kan inte se sig själv gå tillbaka till sitt jobb som kriminalare, hon hatar sig själv och sitt liv. Så hon avbryter sin terapi och beger sig till Köln på jakt efter den hon hatar mer än sig själv; den Ukrainske gangstern Vasyl Vitrenko.

Marias förre chef, Jan Fabel, känner sig också märkt av de fall som lett till Marias tillstånd. Han har bestämt sig för att sluta som kriminalkommissarie. Han tackar nej till ett erbjudande om ett jobb som risktäckande expert på komplicerade mordfall såsom seriemördare, men kan inte vägra att läsa akterna om det fall som Kommissarie Scholz från Köln bett om hjälp med. De senaste två årens Karneval i Köln har en kvinna mördats och ett stycke kött har avlägsnats från offrens stjärt.

Fallet i sig sjävt är till att börja med inte tillräckligt för att Fabel ska vilja åka till Köln, men när han inser att Maria begett sig dit bestämmer han sig för att slå två flugor i en smäll. Mitt i den galenskap som är Kölns årliga karneval försöker Fabel, omringad av uppsluppna människor i masker, rädda de oskyldiga och se till att de skyldiga straffas.

———-

Det här är den fjärde boken av Craig Russell med kriminalkommissarie Jan Fabel från Hamburg som huvudperson. Jag har läst de tre tidigare och tycker om den här serien. Att den utspelar sig i Tyskland har tillfört en ny dimension; nya platser, nya rutiner, och en ny kultur att lära känna. Vissa saker är dock sig lika; Jan Fabel är en medelålders, frånskild man som finner det svårt att få relationer att samexistera med sitt arbete. Men han är inte alkoholberoende eller operafantast; han är ingen kliché utan intressant att lära känna och följa.

Jag rekommenderar den här serien, men jag rekommenderar att man börjar med den första boken, ”Blood Eagle”. Bokförlaget Forum har börjat ge ut Russells serie på svenska; ”Blood Eagle” ges ut på svenska som ”Blodsörn” och den andra boken ”Brother Grimm” som ”Broder Grym”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s